La Seu avisa que “un increment important de població generarà tensions en els serveis”

L’alcalde, Joan Barrera, exposa que, actualment, hi viuen 13.100 habitants i assegura que hi ha hagut un creixement constant, en part pels andorrans i residents que han marxat del país buscant un lloguer més assequible; l’oferta de preus raonables, diu, “és pràcticament inexistent”

L'oferta de lloguer a preu assequible a la Seu d'Urgell és pràcticament inexistent.
L'oferta de lloguer a preu assequible a la Seu d'Urgell és pràcticament inexistent. Albert Sanjuan

El problema de l’habitatge no és exclusiu d’Andorra, però sí que molts andorrans i residents en els darrers anys han marxat del país i s’han instal·lat a la Seu d’Urgell buscant uns lloguers assequibles. Això ha fet que els preus a l’Alt Urgell també hagin pujat i que l’oferta escassegi. L’alcalde, Joan Barrera, ha alertat que “si arriba molta més gent es generaran tensions en els serveis”.

La capital alturgellenca té 13.100 habitants i les previsions de Barrera és que a finals del 2024 hi hagi un increment d’uns 200. L’augment, diu, “ha estat constant i això genera tensions”. Molts andorrans i residents s’han vist obligats a deixar el país per culpa de l’elevat preu dels pisos de lloguer i han buscat a la Seu d’Urgell o als pobles dels voltants habitatges més assequibles. Això ha fet que els preus també hagin augmentat i segons l’alcalde “oferta de lloguer a un preu raonable, pràcticament, no n’hi ha”.

“Hi ha alguns andorrans que no estan censats i d’altres que són de nacionalitat francesa, argentina, espanyola o portuguesa, entre altres que no sabem si han vingut directament des d’Andorra”

La preocupació a l’ajuntament es fa palesa, tenint en compte que “la Seu està dimensionada per una quantitat de població”, exposa Barrera. Ara bé, alerta que “si arriba molta gent es generaran tensions en els serveis”. En aquest sentit, no pot quantificar totes les persones que han baixat del Principat en aquests darrers anys perquè “hi ha alguns andorrans que no estan censats i d’altres que són de nacionalitat francesa, argentina, espanyola o portuguesa, entre altres que no sabem si han vingut directament des d’Andorra”.

Des de l’ajuntament volen treballar amb el nou govern de la Generalitat de Catalunya per intentar alleugerir aquesta problemàtica. De moment, ha explicat que volen comprar quatre habitatges per destinar-los a pisos socials, mentre que també volen tirar endavant un projecte per l’emancipació dels joves. Així mateix, remarca que a la zona de l’Horta del Valira s’hi podrien construir 80 immobles.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera

Relacionat

La Seu avisa que “no permetrem una arribada massiva de treballadors que trenquin l’equilibri”

Precisament, fa poc més d’un any, el mateix Joan Barrera feia una declaració institucional deixant clar que “no permetrem una arribada massiva de treballadors que trenquin l’equilibri”. Ho va fer com a resposta a les manifestacions que havia fet el cap de Govern, Xavier Espot, quan va dir que “si volem continuar creixent part de la nova mà d’obra haurà de viure en zones frontereres”.

Comentaris (16)

Trending