Sense cap increment l’any vinent pels lloguers per sobre dels vuit euros per metre quadrat

La llei fixarà una graella per sota d’aquesta xifra, amb una pujada màxima d’IPC més 4% en aquells contractes que no arribin als sis euros per metre quadrat; l’indicador de la inflació si la renda està entre els sis i els set i un 4% si va de set a vuit

La majoria de lloguers no s'incrementaran l'any vinent.

La majoria de lloguers no només es prorrogaran de forma automàtica a partir de l’1 de gener durant tres anys més sinó que, a més, pel 2024, no patiran cap increment de la seva renda. Ni tan sols de l’IPC. És l’acord al qual s’ha arribat a la comissió d’Economia del Consell General i que hauria de permetre aprovar si no amb unanimitat sí que amb un ampli acord dels grups parlamentaris la Llei de mesures d'estímul i d'estabilitat del mercat d'arrendament d'habitatges. Només es permetrien increment en aquells contractes que estiguin per sota els vuit euros per metre quadrat.

El text definitiu s’està acabant de perfilar i, a priori, els darrers serrells s’haurien de tancar aquest dimarts, amb l’objectiu que es pugui votar al ple el pròxim dia 30. Tal com ja es va avançar durant el debat monogràfic sobre l’habitatge, s’establirà, per regla general, una pròrroga automàtica -no s’haurà de demanar expressament- de tots els contractes durant tres anys. És a dir, pel 2024, 2025 i 2026. D’aquesta forma, s’espera poder disposar de prou temps per aplicar altres mesures més estructurals que permetin rebaixar la tensió al mercat de lloguer, com ara la posada en marxa del parc públic.

Les fonts consultades expliquen que, en aquest sentit, des d’Andorra Endavant s’ha defensat amb vehemència la necessitat d’aquest termini ampli. I s’ha acabat acceptant, justament, per intentar facilitar un acord que permeti que el suport al text vagi més enllà del dels grups de la majoria. Faltava, però, acabar de tancar l’increment que es permetia a les rendes i, ara, estaria pactat.

Així, un primer acord afecta aquells lloguers més cars. A partir dels vuit euros per metre quadrat. Per exemple, un pis de 70 metres quadrats que tingui un cost mensual de  més de 560. En aquests casos -i segurament afecta la gran majoria de contractes vigents-, de cara a l’any vinent la renda no s’incrementarà. Res. Ni l’IPC. L’acord apunta que sí que hi hauria pujada de cost el 2025 i el 2026, seguint la dada que mesura la inflació.

Pel que fa als lloguers més baixos, per sota d’aquests vuit euros per metre quadrat, els grups han acabat tancant una mena de graella que permetrà pujades de rendes importants únicament en aquells més reduïts. Algunes fonts apunten que el motiu és “no disgustar els propietaris” i córrer el risc que, el 2027, quan ja no hi hagi pròrrogues, treguin els seus pisos del mercat.

Segons ha pogut saber Altaveu, la graella marcarà que per aquells lloguers inferiors a sis euros per metre quadrat, el propietari podrà aplicar una pujada de l’IPC més un 4% addicional. Si el preu està entre sis i set, es podrà només implementar l’indicador de la inflació. Si la renda està entre set i vuit euros per metre quadrat, com a màxim es podrà augmentar un 4%.

Segons les fonts consultades, es mantindran les excepcions ja incloses en el text original per no aplicar les pròrrogues, com ara si es vol recuperar el pis per a ús propi o per un familiar, per cedir-lo a Govern per fins socials o si cal fer obres estructurals. En tots els casos, s’afirma que el text preveure un “control exhaustiu” per evitar abusos o males pràctiques.

MÉS DURESA AMB ELS HABITATGES BUITS

Un altre canvi que s’ha introduït al text fa referència a l’enduriment de l’impost que s’aplica als pisos buits. Si el text original ja fixava 20 euros per metre quadrat, el doble que la figura actualment en vigor, una de les esmenes del PS s’ha acceptat i el gravamen finalment serà de 50 euros. A més, també s’afegeixen cases i xalets a la pròrroga de la moratòria de noves llicències per convertir-les en habiatges d'ús turístic.