La renda mitjana dels homes és gairebé un 13% superior a la de les dones

Les dades revelen que les diferències de gènere són encara molt importants en l’àmbit econòmic, fet que provoca que el nombre de persones del sexe femení que es troben en risc de pobresa o exclusió social sigui més gran (20,2% en comparació al 17,6%)

L'informe tracta de la igualtat entre homes i dones. ARXIU

La renda mitjana dels homes és un 12,7% superior a la de les dones. Més concretament, aquesta se situa en 38.243 euros de mitjana anual, en comparació als 33.945 de l’altre sexe. Això explica en gran part que, pel que fa a les persones en risc de pobresa o exclusió social, el percentatge sigui superior en el cas de les dones. Així ho reflecteix el departament d’Estadística en el ‘Sistema d’indicadors d’igualtat’ amb dades del 2023. Un document que també revela durant l’any passat es van celebrar fins a 10 matrimonis homosexuals al país, set dels quals entre homes.

El treball és un recull de dades desglossades des d’una perspectiva de gènere i, pel que fa a l’àmbit econòmic, evidencia que hi ha encara una diferència important entre els dos sexes. Així, la renda mitjana dels homes se situava en 38.243 euros, xifra que és gairebé un 13% superior als 33.945 de les dones. Aquesta escletxa ha crescut en comparació al 2022, quan la diferència era de l’11,8%.

Això provoca que siguin més les dones les que asseguren tenir dificultats per arribar a final de mes. Ho diu un 51,8% del total quan, en canvi, pel que fa als homes, aquest percentatge baixa fins al 48,2%. Un altre detall significatiu és el nombre de dones en situació de risc de pobresa o exclusió social. També en aquest cas hi ha diferència: un 20,2% en el cas del sexe femení per només el 17,6% en el cas del masculí.

La diferència també es veu en el salari mitjà. L’anual, en el cas dels homes, és de 25.061,03 euros. En el cas de les dones, es queda en 20.485. Pel que fa als àmbits laborals, a la construcció nou de cada deu treballadors són homes i, en canvi, a l’altre cantó de la balança hi ha el de les activitats sanitàries i veterinàries, on hi ha una preponderància de les dones: vuit de cada deu. El mateix succeeix amb el personal domèstic a les llars, on els homes no arriben ni al 10% del total del personal.

En canvi, pel que fa a les baixes provocades per accident laboral, queda clar que el gènere més afectat és el masculí. L’any 2023 gairebé 1.100 aturs per aquest motiu van ser d’homes. En canvi, només 365 de dones.

El document també recull dades d’altres àmbits, com ara el del col·lectiu LGTBI+. En aquest cas, es fa ressò del nombre de matrimonis homosexuals que es van celebrar l’any passat al país. En total, 10, dels quals set entre homes i tres entre dones. La xifra suposa una lleugera disminució en comparació als 11 que van fer-se el 2022, però es troba en la mitjana dels darrers temps.