PS i Concòrdia posen el crit al cel perquè el 70% de la població tingui problemes amb l’habitatge

Demòcrates fa una valoració positiva dels resultats de l’Observatori perquè la preocupació per aquest aspecte s’ha moderat i, segons la consellera general, Meritxell López, la llei de mesures urgents i l’augment salarial “ha ajudat a alleugerir la situació”

Una sessió del Consell General.
Una sessió del Consell General. Consell General

Els grups parlamentaris coincideixen que cal continuar atacant la problemàtica de l’habitatge, però han fet lectures diferents dels resultats de l’Observatori del primer semestre d’Andorra Recerca + Innovació en què el preu de l’habitatge preocupa al 70% dels enquestats, una dada que s’ha moderat si ho comparem amb el treball fet a finals de l’any passat quan ho deia el 80%. PS i Concòrdia consideren que es tracta d’una xifra molt elevada, mentre que Demòcrates treu pit de la llei de mesures urgents i l’augment salarial, que segons diu, la consellera general, Meritxell López, “ha ajudat a alleugerir la situació”.

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha volgut deixar palès que “la situació del mercat de l’habitatge continua sent molt precària, sobretot pels nous contractes”. Assegura que es tracta “d’una xifra elevadíssima” que el 70% de les persones considerin aquesta com el principal problema de país. El líder de l’oposició ha posat en relleu que l’enquesta es fa fer quan Govern va presentar el pla de xoc “i això pot haver influït en els resultats”. Ara bé, ha titllat d’“irresponsable” anunciar tota una sèrie de mesures quan el projecte de llei encara no s’ha fet. Al mateix temps, considera que això provoca un efecte crida per als inversors estrangers per tal que facin ara les seves operacions.

El parlamentari és conscient que “el cost de la vida continua creixent, els salaris s’estanquen i això genera problemes per trobar mà d’obra qualificada”. Afegeix que “mai en els darrers vint anys s’havia estat poc competitiu per captar talent pel país. Això demostra que el model econòmic està esgotat”. En aquest sentit, sobre els salaris, pensa que caldrà veure com evoluciona l’IPC i té clar que si és elevat Govern ha d’intervenir, sobretot en els de les persones més desprotegides.

Per la seva part, conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, remarca que “nosaltres no estem contents amb els resultats, a diferència del que digui el cap de Govern perquè encara hi ha un 70% de la ciutadania que té problemes amb l’habitatge”. Entén que la moderació pot ser produïda “perquè es comencen a posar en marxa polítiques que fa temps que demanem”. En aquest sentit, es pregunta “on seríem si ho haguéssim fet fa sis anys?”.

Com a Concòrdia, continuen esperant el pla de xoc i a l’hora exigeixen que es posin en marxa com el registra de la propietat o un índex de preus de referència. Té clar que “el lliure mercat no soluciona el problema i l’intervencionisme ha de ser la solució”. El conseller general del PS insisteix que el salari mínim se situï al 60% del salari mitjà.

En canvi, des de Demòcrates per Andorra la lectura és una mica diferent. La consellera general, Meritxell López, ha fet una valoració positiva del fet que hagi disminuït deu punts percentuals la preocupació per l’habitatge. “Això constata que les mesures que ha pres l’executiu i el legislatiu tenen efecte”, ha manifestat. Considera que la pròrroga de tres anys dels contractes i l’increment salarial “han permès alleugerir una mica el poder adquisitiu”. Ara bé, considera que “no ens hem de quedar aquí, sinó que hem de continuar treballant en la mateixa línia”. Entre les mesures ha parlat del parc públic d’habitatges i també del projecte de llei del pla de xoc.

UNANIMITAT EN SALUT MENTAL

PS, Concòrdia i Demòcrates coincideixen que cal treballar per millorar la salut mental de la població, tenint en compte que la situació econòmica d’alguns ciutadans genera ansietat i depressió. Cerni Escalé ha considerat que l’evolució de les noves tecnologies, les xarxes socials i la intel·ligència artificial han canviat les formes de socialització de la ciutadania. Per aquest motiu, demana “més esplais i grups de lleus per als joves que són una parta afectada.

Pere Baró es mostra molt preocupat perquè una part de la ciutadania no pugui fer ni una setmana de vacances i “això afecta a la salut mental. Aquest és un problema que tenim a sobre i cal posar-hi solució”.  Meritxell López, també s’ha mostrat preocupada pels efectes que té la situació econòmica de motes famílies i ha exposat que s’està treballant en el pacte d’Estat de Salut i en la creació de l’Observatori de salut mental”.

Comentaris (5)

Trending