Els propietaris de terres alerten que la llei òmnibus “entra en conflicte” amb la Constitució

El president de l’associació, Josep Duró, demana als grups que ara han de treballar el text que busquin fórmules alternatives per posar pisos al mercat perquè, tal com està redactat, suposa creuar “una línia vermella”

Una de les reunions de representants de l'APTA amb els grups parlamentaris, en aquest cas el PS.
Una de les reunions de representants de l'APTA amb els grups parlamentaris, en aquest cas el PS. PS

L’Associació de Propietaris de Terres (APTA) avisa que, tal com està actualment, la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge “entra en conflicte amb la Constitució”. Es posa en relleu que afecta de forma greu un dret que, entenen, essencial: el de la propietat. Així ho han traslladat en la ronda de reunions mantingudes els darrers temps amb Govern, comuns i grups parlamentaris celebrada les darreres setmanes. L’entitat demana que “se’ns escolti” i que es “busquin altres fórmules” que permetin posar al mercat més pisos de lloguer.

Així ho ha comentat a Altaveu el president de l’associació, Josep Duró, que ha fet balanç de la ronda de reunions que s’ha fet seguint el que es va decidir en l’assemblea de l’entitat. La idea, remarca, ha estat “passar un missatge: la preocupació que quan es fan propostes de lleis o reglaments se’ns hauria de tenir en compte”, cosa que, lamenta, fins ara no ha succeït. I, pel que fa a la llei òmnibus, ara ja en mans de la comissió que l’haurà de treballar al Consell General, entenen que hi ha un problema seriós i, per això, demana que es valori el que s’ha fet arribar.

“Hem intentat les darreres setmanes passar el missatge que cal trobar una solució al que concerneix als pisos buits sense que entri en conflicte amb la Constitució”, ha apuntat Duró. Així, remarca que “el dret a la propietat és fonamental i no sols a aquest país sinó a tot arreu”. Al seu entendre, la llei -i sobretot la regulació de la cessió obligatòria- suposa “passar una línia vermella”. Per això, considera que “cal prudència” i explica que “volem convèncer de forma lògica i jurídica que si es fa alguna cosa no es posi en entredit la Constitució”.

Duró defensa que es pot “trobar una fórmula que no sigui la cessió obligatòria”. Assegura que “n’hi ha altres”. De fet, indica que “hi ha exemples que demostren que pot ser possible sempre amb regles molt precises”. En canvi, adverteix que “si es passa la línia vermella es pot acabar perdent aquesta part de la llei” si algú acaba portant-la al Constitucional.

El president de l’APTA s’ha trobat aquests darrers dies amb representants dels grups parlamentaris, dels comuns i dels Governs. Defensa que “pensem que hem de ser escoltats sense que això vulgui dir que es prenguin les nostres decisions”, però, “com a mínim, que s’escoltin les propostes”. I, en aquest sentit, argumenta que “moltes coses s’haurien pogut evitar si ens haguessin escoltat una mica”. Així, com a exemple posa que “el 2021 ja vam dir que la inversió estrangera s’havia de controlar millor o que si es venia a Andorra a fer promocions s’havia de gravar amb més impostos o obligant a deixar un aval bancari per si marxen deixant un projecte a mitges”.

Comentaris (8)

Trending