Els propietaris de terres acusen Govern i comuns d’iniciar una política de “requisició de béns”

L’APTA manifesta que mitjançant la llei òmnibus “es culpa erròniament i injustament” els titulars d’immobles i lamenta que s’assenyala els integrants de l’associació com responsables de la crisi de l’habitatge

Josep Duró i Jordi Cerqueda, membres de l'APTA.

La problemàtica de l’habitatge implica a l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), que ha posat de manifest la seva preocupació per la tendència, cada vegada més freqüent en el Govern i els Comuns, de voler disposar de manera lliure i unilateral de béns de propietat privada. Davant d’aquesta situació, l’associació ha refermat el seu compromís en la defensa dels drets a la propietat, recollits en l’article 27 de la Constitució. 

L’APTA coneix la problemàtica actual en matèria d’habitatge i subratlla que es tracta d’un afer delicat. En aquest sentit, l’associació, que assegura que ha aportat nombroses propostes al Govern i als comuns que “mai han estat considerades”, vol recordar que de manera reiterada demana de participar, ajudar, aportar i involucrar-se en la reflexió estratègica sobre el problema de l’habitatge. No obstant això, s’ha constatat que l’Executiu, amb la Llei Òmnibus, entra en una dinàmica perillosa intervencionista i de requisició.  

L’APTA manifesta que per mitjà d’aquesta llei “es culpa erròniament i injustament els propietaris” i se’ls assenyala com responsables de la crisi de l’habitatge. “El nou marc legal vol requisar i expropiar els seus béns, però exigint que continuïn fer-se càrrec de totes les despeses i obligacions (rehabilitació, manteniment, reparacions) amb uns ingressos de lloguer per sota de mercat”, resa el comunicat.

“La deriva perillosa en la qual es mou Govern provoca una clara inseguretat jurídica i comportarà una recessió en l’activitat immobiliària que pot provocar un augment natural dels preus dels lloguers i una perversió del concepte de propietat que ràpidament pot expandir-se com una taca d’oli a altres esferes privades”, ha defensat l’associació, subratllant que la propietat privada no està a la lliure disposició de cap administració pública per regular i mitigar tendències econòmiques globals.

Per tant, el text rebutja que “s’utilitzi la propietat privada com una eina per intentar respondre un problema complex que requereix molta més reflexió i consens”. Per acabar, dins el marc de corresponsabilitat dels propietaris en el desenvolupament del benestar al país, l’APTA demana al Govern que propiciï el diàleg, actuï de manera proactiva i es desprengui dels aclucalls que li permetin veure que no està sol.