Els propietaris afirmen que la majoria de lloguers són inferiors als preus dels pisos públics

El president de l’APBI, Jordi Marticella, considera que accions com les pròrrogues o les congelacions de rendes han fet que molts pisos no es posin per arrendar -”han empitjorat la crisi de l’habitatge”- al mateix temps que han propiciat contractes “irregulars” i “pagaments no regulats”

Marticella dialoga amb el conseller general Marc Magallon.
Marticella dialoga amb el conseller general Marc Magallon. G. P.

El president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Jordi Marticella, ha culpat “les polítiques errònies” dels darrers anys de la crisi de l’habitatge, que ha titllat “d’inacceptable”. Així, ha criticat que, en molts casos, “no només han estat insuficients” sinó que, a més, han acabat empitjorant la situació. També ha assegurat que, actualment, aquells llogaters amb més temps al pis estan pagant rendes per sota de les marcades pel Govern amb el parc públic. Com a solucions, ha indicat que caldria cedir sòl públic per fer nous habitatges, donar garanties als propietaris o fer controls més estrictes als nous residents per assegurar que arriben ja amb un lloc on viure.

Marticella ha comparegut aquest dimecres davant la comissió del Consell General que analitza la possible reforma de la llei d’urbanisme, però la seva intervenció, tot i que inicialment ha reclamat que cal definir “un model clar de país”, s’ha centrat especialment en la problemàtica de l’habitatge. I, en aquest sentit, ha fet una al·legat lamentant que se’ls hagi “criminalitzat” quan, ha afirmat, “sense la inversió dels privats, el mercat no funcionaria”. Així, ha defensat que “busquem una rendibilitat legítima”, però a la vegada “donem resposta a una necessitat clau per a la societat”. Per això, ha argumentat que “si volem solucionar la crisi actual, hem d’entendre que no som l’enemic sinó un aliat imprescindible”.

El màxim representant de l’APBI no ha negat que, actualment, la situació és greu. De fet, l’ha titllat “d’inacceptable”, però ha negat que s’hagi de buscar la responsabilitat en el seu col·lectiu. Al contrari, ha apuntat directament que “la crisi és l’efecte de moltes decisions errònies”. Així, ha apuntat que, al llarg dels darrers anys, “la demanda ha crescut exponencialment mentre que l’oferta s’ha estancat”.

“El 2027, quan s’acabin les pròrrogues, no hi haurà cap cataclisme. La majoria dels propietaris no estan esperant per enviar cartes. El que volen és tranquil·litat i si tenen un llogater que compleix, que no dona problemes, voldrien que seguís per molts anys”

I, en aquest sentit, ha assegurat que “les polítiques aplicades no només han estat insuficients, sinó que, en alguns casos, han generat efectes adversos i han empitjorat la situació”. Com a exemple, ha apuntat que les pròrrogues forçoses i la decisió de limitar l’aplicació de l’IPC a les rendes han generat que “molts propietaris no posin els seus pisos al mercat”. Fins i tot, ha arribat a indicar, ha generat “lloguers irregulars i pagaments no regulats”.

Sobre les pròrrogues, ha llançat un altre doble missatge. Un, de “tranquil·litat” per als llogaters. “El 2027, quan s’acabin les pròrrogues, no hi haurà cap cataclisme. La majoria de propietaris no estan esperant per enviar cartes. El que volen és tranquil·litat i si tenen un llogater que compleix, que no dona problemes, voldrien que seguís per molts anys”, ha comentat. El segon, de nova crítica cap a la mesura: “A qui està beneficiant més és, justament, a qui no compleix, a qui dona problemes”.

Marticella també ha volgut posar en relleu que la problemàtica de l’habitatge afecta aquelles persones que, ara, busquen pis. En canvi, considera que no és un maldecap per a qui ja porta temps amb un contracte. De fet, ha llançat un altre dard al Govern tot afirmant que “la gran majoria d’aquests llogaters estan pagant rendes per sota de les que ara estan demanant pel parc públic”, ha indicat.

Des de l’APBI, s’ha volgut donar el llistat d’accions que, al seu entendre, suposaria la recepta per abordar el problema. Així, “cal que grans empresaris i petits propietaris tinguin incentius per construir pisos i assegurar que una part significativa es destinen a lloguer”. En aquest sentit, considera que cal “cedir sòl públic o reformar la llei per poder transformar sòl agrícola en residencial”. A la vegada, ha reclamat “augmentar la seguretat jurídica dels propietaris, tot garantint-los tranquil·litat a l’hora de posar immobles al mercat”. Marticella també s’ha mostrat partidari d’un control més estricte de la immigració. “Bona part de la solució passa per aquí. No pot ser que cada any estiguem creixent quan no sabem on podem col·locar els nous residents; no podem anar carregant el sistema de més ajudes socials per a la gent de fora. Primer, hem d’ajudar als de dir i els de fora, si no venen amb unes condicions, no han de poder entrar”, ha manifestat.

L’entitat també s’ha mostrat contrari a la creació d’un índex de referència de preus així com amb la possibilitat de destinar obligatòriament part de les noves promocions a pisos a preu assequible. “És un disbarat. A molts llocs s’ha intentat i no ha funcionat; pot provocar molts problemes, com ara, a l’hora de pagar les despeses comunitàries. Fins ara, l’únic que s’ha demostrat és que disminueixen clarament les propostes dels promotors per fer noves edificacions”, ha indicat.

En la seva intervenció, Marticella també ha defensat la necessitat de definir de forma clara “un model de país”, ja que aquest “aporta cohesió social, ajuda a definir uns valors comuns que ens uneixen i ha de ser un far que guia el camí i ens fa sentir part d’un projecte compartit”. Això, ha remarcat, “ens farà més resilients davant els reptes i ens prepararà per afrontar el futur amb garanties”.

Comentaris (5)

Trending