Prop de 5.000 persones que viuen fora del país es poden quedar amb la pensió congelada

Els grups de la majoria volen que per tenir dret a un increment es resideixi a Andorra o s’hagi cotitzat un mínim de quinze anys, una mesura que el representant de la gent gran a la CASS, Jacint Risco, no veu lògica: “no és correcte que es lligui l’augment d’una prestació contributiva a seguir o no al Principat”

Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí.
Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí. Toni Solanelles

El projecte de pressupost per al 2024 preveu la revalorització de la gran majoria de pensions, tot i que no a totes s’aplicarà l’IPC sencer. Inicialment, el text no fa cap distinció en funció de si el beneficiari viu o no encara al país. Això ho volen canviar els grups de la majoria, via les seves esmenes. La formació vol limitar l’increment si es resideix a l’estranger i si no s’ha cotitzat un mínim de quinze anys. Aquesta decisió deixaria sense pujada prop de 5.000 pensionistes.

L’esmena presentada per la formació manté els increments a les prestacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) fixats ja originàriament pel Govern. És a dir, en aquelles amb un import fins a dues vegades el salari mínim, s’aplicarà el 4,6% d’IPC. Entre dos i tres cops, el 50% de la dada que marca la inflació. I entre tres i quatre, un 25%.

Ara bé, el canvi clau és el que estableix que per tenir dret a aquesta pujada cal complir un de dos requisits. El primer, viure al país. El segon, haver cotitzat com a mínim, quinze anys. És a dir, qui estigui cobrant una pensió de la CASS però residint a l’estranger i no hagi arribat a aquesta franja d’aportacions, se li congelarà.

No es pot oblidar que hi ha un nombre important de beneficiaris que viuen a fora. Pot ser perquè, un cop retirats, van decidir tornar al seu país d’origen. O bé pe fet que van treballar un temps a Andorra però després van marxar. En tot cas, han generat drets per cobrar-la.

En el cas dels beneficiaris d’una pensió de jubilació, i segons les dades de la mateixa CASS a finals d’octubre, n’hi ha 3.817 persones que no compleixen cap dels dos requisits. A elles se sumen les que reben una prestació de viduïtat: 996. I, a més, 174 més que tenen una pensió d’invalidesa convertida a vellesa. Per tant, en total, gairebé 5.000 persones es veurien afectades per aquesta mesura. És a dir, la prestació que reben de la seguretat social andorrana es quedaria congelada si s’aprova l’esmena de la majoria tal com s’ha presentat.

Sobre aquesta mesura, el representant de la gent gran al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco, ha apuntat que no és justa. “Això és una pensió contributiva. Tu, entre cometes, has comprat els punts. No és lògic que no tingui augment i que aquest es lligui a la residència, com sí que entén que passi amb una prestació no contributiva”, ha apuntat en declaracions a Altaveu. En aquest sentit, remarca que “són gent que ha pagat aquesta pensió i tenen dret que se’ls apugi”. Per tant, “si a Andorra creixen un 4,6%, als que visquin fora, també”.

Comentaris (47)

Trending