El projecte de llei d’accessibilitat universal entrarà a tràmit parlamentari durant el mes de gener

El nou text pretén treballar molt més els entorns físics, la comunicació, el transport i també en l’àmbit cognitiu i sensorial

Primeres Jornades sobre accessibilitat universal d’Andorra.
Primeres Jornades sobre accessibilitat universal d’Andorra.

El projecte de llei d’accessibilitat universal està a punt d’entrar a tràmit parlamentari. Així ho ha explicat la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, tot detallant serà el mes de gener, una vegada hagi passat Nadal. Aquest nou text no només contempla les barreres arquitectòniques -que això ja ho feia la normativa en vigor des del 1995- sinó que es vol treballar els entorns físics, amb la comunicació, la informació, el transport i també en l’àmbit cognitiu i sensorial, és a dir, “serà una llei d’accessibilitat per a tota la ciutadania”, ha afegit la ministra.

Cal recordar que la llei vigent data del 1995, i que el mes de març de l’any passat, el llavors ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ja va presentar el text d’aquesta nova llei per actualitzar la normativa i adaptar-la a les necessitats que reclamen les entitats, però des de llavors s’hi han hagut de fer alguns canvis tècnics i jurídics. Ara, aquests retocs ja estarien llestos i el mes de gener ja es podria presentar davant del Consell General amb una versió molt més completa. Marín ha detallat que el projecte de llei contempla treballar els entorns físics, amb la comunicació i la informació, el transport i també en l’àmbit cognitiu i sensorial, ha detallat Marín, tot apuntat que seria una llei d’accessibilitat per a tota la ciutadania des de les persones amb discapacitat fins a una persona gran que va amb bastó o una persona que va amb un cotxet.

El president de la Comissió per al foment de l’accessibilitat destaca la importància de dissenyar tenint en consideració el ventall tan divers de la societat 

La ministra ha fet aquestes declaracions durant les primeres Jornades sobre l’Accessibilitat Universal d’Andorra que han començat aquest dijous al Centre de Congressos i que pretenen donar molta més visibilitat i sensibilitzar per promoure un disseny que tingui en compte la diversitat de la societat. “Moltes vegades s’actua des del desconeixement i fan els dissenys i els projectes sense tenir en consideració el ventall de la societat que és molt més ampli del que sembla”, ha manifestat el president de la Comissió per al foment de l’accessibilitat, Miquel Llongueras. Per aquest motiu, apunta que és molt necessari que es facin jornades com aquestes perquè ajuden “a obrir els ulls i que el dissenyador quan faci alguna cosa pensi en moltes més persones”

En aquest sentit, el president de la Comissió, ha ressaltat que han estat treballant conjuntament amb el ministeri per elaborar la nova llei d’accessibilitat que -al contrari de la vigent que només vetlla perquè no s’instaurin barreres arquitectòniques-, estableix mesures per eliminar les barreres cognitives o eliminar a la bretxa digital, entre d’altres. “La bretxa digital afecta tant a persones amb discapacitats com a aquelles que no en tenen, almenys aparentment. Moltes vegades, la falta de coneixements en informàtica ens dificulta a tots l’accés a serveis com demanar una cita prèvia o obrir un compte al banc”, ha afegit.

Preguntada sobre com afectarà la llei, Marín ha apuntat que ja hi ha certes coses que moltes empreses, comerços i edificis ja han de tenir actualment, però que amb aquesta modificació es vol anar molt més enllà i que “quan un nou comerç que s’obri, sigui sensorial i que hi hagi braille, entre d’altres”.

Les jornades es reprendran aquesta tarda a les 16 hores amb la taula rodona ‘Accessibilitat i diversitat’ moderada per Albert Llovera, i continuaran amb una conferència sobre exemples de bones pràctiques en l’àmbit de l’accessibilitat universal, i la xerrada ‘Posa’t al meu lloc’.

TARGETES DE DISCAPACITAT

Tal com va avançar l’altre dia la presidenta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Diana Figueras, durant el discurs del Dia internacional de les persones amb discapacitat, de cara al mes de gener es podrà presentar la nova targeta de discapacitat. Marín ha detallat que estaven esperant poder tenir la targeta europea, però com que està tardant molt, des del ministeri d’Afers Socials, van decidir dissenyar una nova targeta a Andorra. Ara estan acabant d’ultimar els darrers detalls, però la previsió és passar-ho a una sessió de Govern de cara al gener. Paral·lelament, també esperen tenir la guia per les persones que tenen una resolució de la Conava perquè puguin conèixer quines prestacions o serveis poden tenir.

CONVENI AMB L’ONCE

Preguntada pel conveni amb l’ONCE, Marín ha explicat que tant la part financera com la de servei ja estan gairebé acabades. De fet, la setmana passada van rebre el conveni definitiu i l’estan acabant de revisar jurídicament, però que segurament també es podrà tancar el mes de gener: “Més endavant explicarem quins servies i oportunitats podran tenir les persones invidents”, ha concretat.

Comentaris

Trending