Primer trimestre amb 4,4 milions de dèficit a la branca general i 13 de superàvit a la de jubilació

La recaptació de la CASS entre gener i març continua creixent en haver més assalariats i autònoms amb millors salaris però també ho fa la despesa sanitària i la que es paga en pensions, però el balanç és força més positiu que el que s’estimava a l’hora de fer el pressupost

Comentaris

El rètol de la CASS a la seu de la parapública.
El rètol de la CASS a la seu de la parapública. Toni Solanelles

La Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) va tancar el primer trimestre amb uns números relativament positius. A la branca general, es manté, com era d’esperar, el dèficit, però força contingut. Tot just de 4,4 milions. En canvi, les xifres són en verd a la de jubilació, amb un superàvit de 17,8 milions. En tots dos casos, això sí, l’increment de les despeses en comparació al mateix període del 2023 ha estat superior al dels ingressos.

Els comptes parcials, a 31 de març, han estat validats al consell d’administració de la parapública. El que està clar és que es manté la tendència dels darrers anys: hi ha més assalariats i més autònoms i amb uns ingressos també superiors -per les pujades salarials fixades per llei en gran part-, però també un increment de la despesa. Sobretot en la branca general.

La parapública preveu incrementar de forma temporal el nombre de persones que fan atenció telefònica als usuaris: contractaran quatre persones més

Pel que fa al sistema, al final del primer trimestre tancava amb 49.192 assalariats, xifra que suposa un 2,7% més que l’any anterior. Això sí, cal tenir en compte que es tracta d’un moment final de la campanya d’hivern i, per tant, encara compten tots els temporers. En el cas dels autònoms, s’arriba als 8.471, un 4% d’increment.

Més gent cotitzant i amb salaris més elevats per l’efecte de la inflació es tradueix, lògicament, en una major recaptació per cotitzacions. Concretament, en 49,2 milions entre les d’autònoms i assalariats i les de les prestacions econòmiques que paga la mateixa CASS. Això representa un increment del 9,6% en comparació al primer trimestre del 2023.

També creixen, però, les despeses de la branca. 34,8 milions en prestacions sanitàries (+16,7%) i 18,8 (+12%) pel pagament de baixes. En total, doncs. 53,6. I, per tant, el dèficit de la branca queda en 4,4. Ara bé, és una xifra moderada. Cal tenir en compte que el pressupost de la CASS estimava fins a 31,2 milions en negatiu per tot l’any.

L’increment d’ingressos també es veu a la branca jubilació. Hi ha un creixement del 9,3%. En total, 54,2 milions, dels quals 51,5 per cotitzacions, 1,3 per les retencions de les prestacions econòmiques que paga la mateixa parapública i 1,8 més en transferències de Govern per cobrir les pensions no contributives.

El que també ha crescut són els pensionistes. Un 4,1%, arribant a 16.799. Hi ha ja 15.088 jubilats i 3.504 persones que cobren una prestació per viduïtat. Això situa la taxa de dependència en 3,29 assegurats actius per cada pensionista.

I en prestacions de jubilació la CASS ha pagat 39,6 milions, que sumats als 1,8 per prestacions no contributives fa que el total de despesa de la branca ascendeixi a 41,4. I, per tant, hi ha superàvit. En concret, 12,8. La dada queda ja força a prop dels 17,8 que el pressupost de la CASS preveia per a tot l’exercici.

Paral·lelament, el consell d’administració vol incrementar el nombre d’efectius que fan atenció telefònica als usuaris de la CASS. En concret, es vol reforçar el servei amb quatre persones més, això sí, amb una relació temporal. Per seleccionar-les es contractarà, via concurs, una empresa especialitzada.

Comentaris

Trending