El preu mitjà dels pisos que ara mateix estan en venda ascendeix a 865.788 euros i en quatre de les set parròquies algunes de les propietats es troben per sobre del milió d’euros. Fabra ha exposat que el preu per metre quadrat es troba en 5.419 euros, una xifra que representa màxims històrics. Això, però, va en detriment de la xifra de compravendes que hi ha hagut en el segon trimestre, concretament un 14% respecte en el mateix període de l’any passat. En aquest sentit, exposa que “la situació a curt termini no canviarà i està allunyada de la realitat del mercat perquè quan tenim una caiguda important de transaccions i el preu creix un 11% anualment difícilment podem entendre que això sigui sensat”. Afegeix que “l’habitatge ha de ser el més accessible possible i quan tenim creixements importants per sobre dels salaris genera un efecte d’expulsió”.
“La situació a curt termini no canviarà i està allunyada de la realitat del mercat perquè quan tenim una caiguda important de transaccions i el preu creix un 11% anualment difícilment podem entendre que això sigui sensat”
De la superfície total d’Andorra, el 34% de l’oferta se situa en pisos d’entre 100 i 150 metres quadrats i Canillo és la parròquia on es troben els més petits, per sota dels 60 metres quadrats. Pel que fa a preus, els més comuns oscil·len entre els 500.000 i el milió d’euros. Aquests es troben majoritàriament a Andorra la Vella, Escaldes i Ordino.
El cicle alcista pel que fa els preus va començar el 2016, tot i que en els darrers anys la taxa de creixement ha estat per sobre del 10%. En aquest sentit, el preu del metre quadrat ha crescut vora un 70% en els últims cinc anys.
Per la seva part, el president de l’AGIA, Gerard Casellas, remarca que “estem en un moment àlgid, però l’activitat comença a baixar”. Així mateix, diu, que “l’ajustament de preus pot trigar uns dos anys a veure’s reflectit i ara estem en una fase en què no creiem que puguin molt més”.
En el treball no s’analitza l’efecte que ha tingut la inversió estrangera en immobles. Luis Alberto Fabra lamenta no disposar de les dades de les nacionalitats dels compradors per saber l’impacte que ha tingut, mentre que Casellas assenyala que quan hi va haver la moratòria abans de la llei que de l’impost que grava aquestes transaccions “l’aturada va ser important”.
OFERTA DE LLOGUER INEXISTENT
L’oferta de venda representa un 94% del total que apareix en els portals immobiliaris amb 1.925 habitatges, mentre que la de lloguer suposa un 5,8%, és a dir 117 habitatges amb un preu mitjà del metre quadrat de 22,3 euros. En aquest sentit, el president de l’AGIA, ha remarcat que “moltes vegades quan ens arriba una oferta depenent del preu ja no la publiquem perquè ja sabem a qui hem de trucar”.
Aquesta és una qüestió que preocupa molt els immobiliaris perquè exposen que “fa molts anys que el mercat està intervingut. Si això no hagués estat així, el preu que ara pagarien els llogaters seria diferent”. En aquest sentit, tant ell com l’autor de l’estudi han lamentat que no hi hagi dades de preus. Luis Alberto Fabra considera que cal generar incentius fiscals per aquells propietaris que tenen pisos, però els tenen tancats perquè els posin al mercat.
Comentaris (23)