L’enquesta es va fer a 737 persones entre el 15 de febrer i el 5 de març. Com a conseqüència, ja feia uns mesos que s’havia aprovat la llei de mesures urgents que contemplava la pròrroga dels contractes per tres anys. Aquest pot ser un dels motius pels quals la preocupació pel preu de l’habitatge, tot i que continua sent la primera, ha baixat un 10%, passant del 80% en l’Observatori del segon semestre del 2023 al 70% en el treball corresponent als primers sis mesos d’enguany. Tot i això, suposa el segon valor més elevat, superant les dades que es van fer públiques el juliol de l’any passat. El coordinador de sociologia de l’AR+I, Joan Micó, assenyala que els col·lectius que més els afecta són les dones, els treballadors no qualificats, del comerç i d’entre 30 a 64 anys. A banda de l’elevat preu dels pisos, altres motius pels quals l’habitatge és el principal problema és perquè no es poden independitzar o les dificultats per trobar un immoble a un preu assequible.
Poc més de la meitat asseguren que la seva situació econòmica s’ha mantingut igual des de principis del 2023, mentre que un 23,3% assegura que ha empitjorat.
Els salaris són la segona preocupació, però a molta distància amb un 16% dels enquestats. Ara bé, es tracta d’una qüestió directament relacionada amb l’habitatge, tenint en compte que en molts casos consideren que el preu dels lloguers és molt elevat respecte als salaris o que els salaris són molt baixos en relació amb el cost de la vida. En aquest sentit, poc més de la meitat asseguren que la seva situació econòmica s’ha mantingut igual des de principis del 2023, mentre que un 23,3% assegura que ha empitjorat. De fet, un 9% diuen que actualment, econòmicament estan malament. Al mateix temps, un terç reconeix que té dificultats per arribar a finals de mes.
DESPESA IMPREVISTA
Precisament, les persones que tenen problemes són les que han tingut problemes per mantenir la seva casa a una temperatura adequada (14%). De fet, el 35% assegura que no podria fer front a una despesa inesperada de 1.050 euros, un percentatge que ha augmentat en els darrers cinc anys, mentre que el 26,2% no pot marxar de vacances almenys una setmana a l’any. Un 9,4% dels enquestats no es poden permetre menjar carn o peix i això suposa la xifra més alta des del 2010, mentre que es manté la xifra dels que han tingut retards en el pagament de les factures de subministraments de l’habitatge en el darrer any. Segons Micó, es tracta del 4,7% i alguns dels quals els han acabat tallant l’electricitat, l’aigua o la calefacció.
PREOCUPA L’URBANISME
D’altra banda, les infraestructures i els equipaments esdevenen la quarta preocupació i ha crescut un 3% si ho comparem amb l’Observatori del segon semestre del 2023, arribant al 14,4%. La meitat dels qui ho diuen demanen menys construcció i millorar la gestió urbanística i l’ordenament territorial. Cal tenir en compte que els comuns ja tenen les conclusions dels estudis de capacitat de càrrega per intentar frenar el creixement desmesurat que hi ha hagut en els darrers anys. Relacionat amb això, el 28,3% dels enquestats consideren que la qualitat del medi ambient és dolenta o molt dolenta en l’àmbit de l’urbanisme. Pel que fa al canvi climàtic, hi ha un ampli consens i el 77% considera que es un problema greu.
Finalment, les prestacions socials, pensions i sanitat suposen es situen en cinquè lloc de les principals preocupacions de la ciutadania amb un 14,5%.