L’enquesta s’ha efectuat sobre un total de 2.092 persones de 920 llars d’un país on, queda clar, la situació del mercat de lloguer és crucial. I és que el 2023 un 64,1% dels ciutadans vivien en un habitatge arrendat. Això suposa, ras i curt, 54.549 persones, xifra que s’ha incrementat en un 7,8% en comparació al 2022. Per tant, l’evolució del preu que es paga té un impacte directe sobre l’economia d’una part molt important dels habitants al Principat.
I aquesta evolució no es pot dir pas que sigui bona. Al contrari, és preocupant. Sobretot pel que fa als contractes fets més recentment. L’enquesta revela que el preu mitjà del lloguer es va situar l’any passat en 8,6 euros per metre quadrat. Això suposa un increment en comparació als 7,7 del 2022. Ara bé, la dada especialment inquietant és la que revela què paguen aquelles persones o famílies que fa menys d’un any que es troben al seu pis actual. En aquest cas, la mitjana puja fins als 11,7 euros per metre quadrat. Això suposa un salt del 42% en comparació a la dada de l’any anterior. Així doncs, els nous contractes s’han fet amb rendes molt més elevades per als llogaters. En canvi, són més barats per aquelles persones que més temps que es troben a l’habitatge: 7,9 euros per a qui porta a l’immoble entre 5 i 19 anys i 6,7 per a qui ja fa més de dues dècades que hi viu.
Pel que fa al preu mitjà del lloguer a Andorra, aquest es va situar l’any passat en 685,8 euros, xifra que suposa un 8,1% d’increment en comparació al 2022. Des d’Estadística, s’aclareix, però, que “aquestes xifres no volen explicar el preu d’accés a l’habitatge de lloguer, sinó el que paguen de mitjana totes les llars en règim de lloguer al Principat, sense tenir en compte el temps, la grandària del pis, el tipus o altres aspectes”. El que queda clar, però, és que cada cop les famílies paguen més per tenir un pis o un habitatge on viure.
Segons l’enquesta, com s’ha dit, la majoria de llars del país viuen de lloguer. En total, un 64,1% de la població. Pel que fa a la resta, ho fan en immobles de propietat. Un 24,4% ja el té totalment pagat mentre que l’11,5% restant encara està afrontant el préstec que va demanar per poder-lo adquirir. Pel que fa al temps d’ocupació del pis, gairebé la meitat de la població (un 47,5%) supera els deu anys al mateix lloc i una de cada quatre persones acumula ja més de dues dècades. La mitjana d’ocupació és de 12,9 anys, molt similar a la del 2022 (12,8).
LES LLARS GASTEN MÉS
L’enquesta de pressupostos familiars també serveix per analitzar quants diners es gasten a les llars i a què es destinen. Segons les dades fetes públiques per Estadística, la despesa mitjana va créixer de forma notable durant el 2023 -segurament, en gran part per l’evolució de l’IPC-. Així, es va situar en 49.778 euros, això suposa un 6,6% més que els 46.678 d’un any abans. I, justament, es comprova que la principal despesa és l’habitatge, que s’emporta un 33,2% dels diners gastats. En segona posició, es troba l’alimentació (17,2%) i, ja en tercera, el transport (15,1%).
Si s’analitza aquesta despesa en funció del lloc on es fa, la gran majoria (42.227 per llar) es fa al país. La resta (7,551), a l’estranger. En aquest segon cas, els grups amb més pes són ‘esbarjo, espectacles i cultura’, ‘hoteleria i restauració’ i ‘ensenyament’.
Comentaris (9)