L’home, que ja es troba de nou al Perú perquè va acabar fart de les irregularitats que, assegura, patia, ha volgut contactar amb Altaveu i relatar la seva vivència. No era el primer cop que venia a Andorra. Ho havia fet anteriorment en condicions similars: contractat per una empresa del seu país que, però, enviava obrers a fer tasques al Principat. “Havia estat bé; ens pagaven bé, ens tenien en un apartament cadascú amb la seva habitació”, recorda. Per això, quan va rebre la proposta de fer de nou el salt va acceptar.
En aquest cas, explica, amb una empresa anomenada Casyre. Carrega especialment les tintes contra el responsable d’aquest negoci que “ens van dir que estaríem millor i ens va ficar al cap moltes idees”. En concret, la proposta de paraula era que “tindríem habitatge i menjar i que cobraríem 1.300 euros al mes, hores extra a banda”.
A mitjans de novembre, ell i altres companys van arribar al país. S’allotjaven, però, a la Seu. A un hotel de la capital alturgellenca. I cada dia de feina els pujaven i baixaven amb una furgoneta. Els primers dies van estar a l’espera de fer els tràmits a Immigració, fins que van tenir el pertinent permís. El demanava, en aquest cas, l’empresa andorrana EM-T Enginyeria i Muntatges Tècnics. La seva tasca seria, principalment, la instal·lació de canalitzacions en diferents obres del Principat.
Cap al 22 de novembre, va començar a treballar, un cop va tenir els papers en regla. I ja va començar a detectar que del que els havien promès a la realitat hi havia una gran diferència. Per exemple, “el menjar només l’assumia l’empresa els dies que treballàvem”. I quan els en donaven, “era guardat del dia abans”. Per tant, els festius els tocava buscar-se la vida. El problema gros, però, va arribar justament el primer cap de setmana.
“Havia d’estar uns mesos en repòs i a dieta”, però “el responsable de Casyre, em va venir a veure i em va dir que, si no treballava, no se’m pagaria”; només va tenir l’opció “d’aixecar-me i anar a treballar”
“Em vaig posar malalt. Tenia dolors a l’estómac. En vam portar a l’hospital d’Andorra i em van dir que, suposadament tenia gastritis. El diumenge encara em vaig trobar pitjor i vam tornar a l’hospital. I llavors em van diagnosticar apendicitis i em van dir que m’havien d’operar”, relata, tot recordant que “un altre company també va patir el mateix i a ell li va arribar a fer peritonitis”.
El treballador peruà apunta que, després d’uns dies a l’hospital, el van enviar cap a casa. En el seu cas, cap a l’hotel de la Seu. Amb instruccions ben clares: “havia d’estar uns mesos en repòs i a dieta”. Llavors, “el senyor Javier Castro, el responsable de Casyre, em va venir a veure i em va dir que, si no treballava, no se’m pagaria”. No va tenir cap més opció que “aixecar-me i anar a treballar”.
I ho va fer “encara amb els talls de l’operació, amb la panxa cosida”. Recorda que “la doctora m’havia dit que res d’esforç físic i res de treballar”. En canvi, “vaig haver de posar conductes, ficar-me en forats” i altres activitats, lògicament, poc adequades per a un pacient convalescent d’apendicitis”.
I entre els projectes que EM-T havia subcontractat a Casyre hi havia les instal·lacions i canalitzacions de diferents xalets en construcció. Un, a la Massana. I un altre, afirma, era “la casa del president d’Andorra, a Escaldes, a dalt”. És a dir, la residència que el cap de Govern, Xavier Espot, s’està construint a la zona alta de la parròquia. Una casa de considerables dimensions.
“Vaig haver de posar conductes, ficar-me en forats” i altres activitats, lògicament, poc adequades per a un pacient convalescent d’apendicitis”
En aquestes condicions, va continuar treballant dues setmanes més, fins a Nadal, en diferents projectes al país. Llavors, “em van dir que del 22 de desembre al 9 de gener no es treballaria, però que tampoc se’ns pagaria perquè eren vacances”. Va ser la gota que va fer vessar el got i decidir-lo a finalitzar la seva aventura andorrana. “Vaig dir que si no anava a treballar i no cobrava, me n’anava”, relata. I així va ser, va tornar al Perú. Tot just amb “470 euros cobrats”, ja que “em va descomptar hores i els dies que no havia treballat”.
El treballador, ja al seu país, lamenta altres abusos per part de l’empresa que els tenia contractats al Perú per enviar-los cap a Andorra. Per exemple, afirma que “ens cobrava 140 euros per obrir el compte on ingressar-nos la nòmina”. També comenta que “els meus compatriotes encara estan treballant allà i ho fan incòmodes; se’ls va dir que el gener pujarien a viure a Andorra però no ha estat així i continuen a la Seu”.
Fonts de Govern han volgut remarcar que el cap va encarregar les obres a una empresa “tot en termes de legalitat” i que aquesta era qui va contractar treballadors o altres empreses per fer els treballs
L’estada, curta, al Principat no ha estat, doncs, una bona experiència. I assegura que li ha deixat seqüeles. “Aquí ja no puc fer esforços físics per l’operació i haig de cuidar-me amb dietes”, indica. Per això, no s’està de carregar durament contra Casyre i els seus responsables. “Amb mentides ens van portar cap allà; i ho continuarà fent Són persones males i estafadores”, afirma.
VALORACIÓ DES DEL GOVERN
Altaveu ha volgut demanar valoració d’aquesta situació al cap de Govern. Fonts de l’executiu han volgut posar en relleu, davant aquesta petició, que Espot “per fer les obres va contractar una empresa”. I aquesta era la responsable de “contractar altres empreses o treballadors”. S’ha assegurat que “es va fer tot en els termes de la legalitat de com s’ha de fer una contractació per fer obres”.
Paral·lelament, les mateixes fonts han volgut recordar que, arran de les denúncies per l’abús que es feia amb les subcontractacions a la construcció i, sobretot, pel fet que les condicions laborals dels treballadors que venien de l’estranger poguessin no complir els estàndards andorrans, “s’han reformat les normatives”, com ara el reglament d’Immigració. En aquest cas, es va deixar clar que el sou d’aquests empleats havia de ser com a mínim el que es marcava a Andorra segons la seva categoria laboral, per molt que haguessin estat contractats a un altre país.
Comentaris (75)