L’oposició avisa que sense canvis profunds no donaran suport a la llei òmnibus

Andorra Endavant es queda sola defensant l’esmena a la totalitat al text, refusada pels grups de la majoria, però PS i Concòrdia no amaguen les crítiques a un text que veuen insuficient per afrontar amb garanties la problemàtica de l’habitatge

Carine Montaner, a la dreta, parla amb la socialdemòcrata Susanna Vela, abans del ple.
Carine Montaner, a la dreta, parla amb la socialdemòcrata Susanna Vela, abans del ple. PS

Andorra Endavant s’ha quedat sola al Consell General defensant l’esmena a la totalitat a la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. Cap altra formació li ha donat suport, ara bé, expressant opinions clarament divergents. Des de la majoria de Demòcrates i Ciutadans Compromesos s’ha defensat el text i, sobretot, s’ha negat que suposi cap vulneració del dret a la propietat. En canvi, Concòrdia i PS han deixat clar que està lluny de les seves expectatives i, sobretot, de poder afrontar realment el problema del mercat de lloguer. Tocarà, han avisat, fer canvis profunds en comissió. Per la seva banda, el liberal Víctor Pintos ha advertit que caldrà arreglar les parts que provoquen inseguretat jurídica.

La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha evidenciat des del primer moment de la intervenció el principal motiu que l’ha portat a fer la demanda per retornar al text a Govern: no comparteix una de les mesures claus del projecte legislatiu, la cessió obligatòria de pisos buits -“ens dona urticària”, ha etzibat-. Ho ha titllat directament d’una “mesura que representa un intervencionisme mai vist a Andorra”, opinió que també fa extensiva a la part de la llei que afecta els apartaments turístics. “Comprometem drets fonamentals i posa en risc la confiança en l’economia andorrana”, ha afirmat, tot titllant-les de “desproporcionades”. De fet, ha assegurat que “pot comportar una reducció d’oferta i agreujar el problema estructural”.

Davant aquesta idea, ha contraposat el “full de ruta” de la seva formació, tot indicant que “cal agafar el toro per les banyes, però sense trencar-les”. Montaner ha desgranat les mesures proposades com a alternativa: tenir dades, concedir préstecs per rehabilitar pisos buits o prohibir a inversors estrangers no residents allotjar la seva activitat a un pis, entre altres. Fins i tot ha proposat que l’habitatge públic es faci amb construccions modulars, molt més barates.

Justament, el cap de Govern, Xavier Espot, no ha dubtat a qualificar aquestes propostes de “simplistes” i ha indicat que amb elles no s’assolirà “l’objectiu més profund” de “trobar l’equilibri entre la sostenibilitat, la propietat i el dret a l’habitatge”. El mandatari sí que ha afirmat, en canvi, que la llei “ambiciosa però realista” que han presentat sí que compleix aquesta funció.

El cap de Govern, Xavier Espot, intervenint al ple.
El cap de Govern, Xavier Espot, intervenint al ple.

Espot ha carregat contra Montaner a qui ha acusat de dilatar la tramitació del text. “Està aconseguint un pur caprici: retardar l’aprovació d’una llei que conté mesures molt necessàries i que reclamen els ciutadans”, ha indicat. Ho ha qualificat “d’error polític” que, a més, “va en contra de l’interès general”.

LA POSICIÓ DELS GRUPS

Com s’ha dit, cap altra força parlamentària ha donat suport a l’esmena. Ara bé, amb motivacions diferents. Des de les altres formacions de la minoria s’han mostrat molt crítics amb el text, tot deixant clar que necessitarà molts canvis en comissió. El conseller no adscrit Víctor Pintos, representant de Liberals, ha posat especial rellevància en el fet que tampoc comparteix la cessió obligatòria ni les mesures que afecten els HUTs -habitatges d’ús turístic-, ja que, al seu entendre, provoquen “un risc reputacional” i “una certa inseguretat jurídica”. En tot cas, ha apuntat que “la propietat és un dret constitucional i ha de ser protegit; el propietari ha de poder decidir, però també hem de ser capaços de protegir el vulnerable i facilitar-li un pis i això correspon als poders públics”.

Víctor Pintos, parlant al ple.
Víctor Pintos, parlant al ple.

Des del PS, Pere Baró ha deixat clar que “la llei a nosaltres tampoc ens agrada”, però per “raons diferents” de les d’Andorra Endavant, a qui ha atacat: “a vostès els preocupen els grans tenidors i propietaris. A nosaltres, que no protegeixi ni els llogaters ni els petits propietaris”. També ha lamentat que l’acció de la formació liderada per Carine Montaner genera un retard: “el temps que estem aquí parlant d’una esmena que sabem que no passarà podríem estar treballant en comissió”.

Ara bé, també ha llançat crítiques a la majoria i a Govern per una llei que els sembla molt poc ambiciosa. I ha apuntat que l’elevat nombre de propostes de modificació fetes des de Demòcrates i Ciutadans Compromesos suposen “una esmena a la totalitat encoberta”. Així, doncs, “queda clar que consideren que ha de millorar molt”.

Per la seva banda, el líder de Concòrdia ha lamentat que, tal com està ara, la llei “seguirà permetent la inversió especulativa i una d’estrangera que no ens convé”. Entén que es queda molt curta, ja que “d’aprovar-se així continuarem tenint el marc tributari més competitiu d’Europa per atreure capital estrangera”, ja que “són mesures que no ataquen l’arrel del problema que és que no podem permetre l’especulació”. Per això, ha deixat clar que “ara no hi votaríem a favor”, tot reclamant que quan es treballi en comissió caldrà fer canvis molt profunds.

Cerni Escalé, al faristol.
Cerni Escalé, al faristol.

En canvi, des dels grups de la majoria s’ha defensat el text. Jordi Jordana, líder de Demòcrates, ha defensat que “les mesures són acotades, legítimes i de sentit comú”, amb una “afectació proporcionada al dret a la propietat adaptada a la Constitució i amb un procediment garantista”. També ha argumentat que hi ha altres lleis en l’ordenament jurídic que ja toquen aquest àmbit, com ara la del sòl. “Quantes cessions gratuïtes s’han fet des de fa 25 anys?”, ha preguntat.

De forma similar s’ha expressat des de Ciutadans Compromesos Carles Naudi, que ha apuntat que “crec que vostès [AE] poden estar d’acord amb gran part de la llei”. A banda, ha indicat que toca “fer conviure el dret a l’habitatge i de la propietat privada”.

Comentaris

Trending