Operatiu el punt lila a la Batllia i el nou protocol per a les víctimes de violència masclista

El Consell Superior de la Justícia ja té en funcionament el nou circuit que facilitarà i tindrà cura de les persones que vulguin denunciar un cas; era una demanda de les víctimes perquè se sentien desemparades

Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia.

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha aprovat recentment el nou protocol per millorar l’acollida a les víctimes de violència de gènere amb l’objectiu de protegir-les i evitar la revictimització. Està en funcionament des del passat 26 de novembre i es tradueix en un sistema d’acompanyament i provisió d’un entorn privat mentre s’efectuen els tràmits.

Era una mancança que s’havia posat de manifest en el marc de la Taula de Treball de Professionals d’Intervenció en Violències de Gènere, que ha coordinat l’Institut Andorrà de les Dones. En el seu moment, el fiscal adjunt Ivan Alís, explicava que “era una demanda que ens havien fet perquè les dones quan arriben a la Batllia se senten una mica desemparades”.

El nou protocol d’acollida a les víctimes de violència de gènere a la Batllia, en marxa ben aviat

El CSJ explica que des del 26 de novembre que està operatiu el nou protocol que té com a finalitat “garantir una actuació ràpida, coordinada i respectuosa amb la víctima de violència de gènere i domèstica, assegurant que rebi el suport necessari durant la seva estada a l’edifici de la Seu de la Justícia, independentment que es tracti d’un accés directe per comunicar la violència que pateix la persona o en el marc d’un procediment judicial”. En ambdós supòsits, es tradueix “en un sistema d’acompanyament i provisió d’un entorn privat mentre s’efectuen els tràmits”.

Un cop a dins, la recepció “ha de realitzar-se de forma immediata, sense necessitat d’espera en zones comunes, garantint la privacitat i evitant el contacte amb la resta del públic”

El protocol fixa la persona referent, la funció de la qual “és l’acollida, acompanyament i guia de la víctima en el moment de l’exposició dels fets o, si fos necessari, del tràmit judicial en què participa”. També es crea un espai lila, un lloc “d’espera destinat a l’acolliment de la víctima durant la seva estada, on es garanteix la seva privacitat i s’evita el contacte amb la resta del públic”.

Cal tenir en compte que les víctimes poden acudir a la Seu de la Justícia a interposar una denúncia o en el marc d’un procediment en curs. Un cop a dins, la recepció “ha de realitzar-se de forma immediata, sense necessitat d’espera en zones comunes, garantint la privacitat i evitant el contacte amb la resta del públic. El personal del Servei de recepció no ha de formular preguntes no sol·licitar justificacions”. D’aquesta manera, “la víctima ha de ser traslladada en un espai que garanteixi la privacitat i l’anonimat, és a dir, l’espai Lila. S’ha d’evitar la presència de tercers llevat que desitgi ser acompanyada i evitar l’exposició a preguntes o situacions que puguin revictimitzar-la”.