El nou protocol d’acollida a les víctimes de violència de gènere a la Batllia, en marxa ben aviat

L’Institut Andorrà de les Dones ha presentat les conclusions de la taula de treball que ha comptat amb la presència de diversos professionals en què s’ha posat en relleu la necessitat que hi hagi advocats formats en la matèria perquè puguin acompanyar les afectades en tot el procés

La majoria de professionals d'intervenció en violència de gènere que han participat en la taula de treball.
La majoria de professionals d'intervenció en violència de gènere que han participat en la taula de treball. Albert Sanjuan

El Consell Superior de Justícia està acabant d’enllestir la millora del protocol d’acollida a les víctimes de violència de gènere amb l’objectiu de protegir-les i evitar, entre altres aspectes la revictimització. El fiscal adjunt, Ivan Alís, ha explicat que “és un aspecte que ens havien demanat perquè quan arriben a la Batllia se senten una mica desemparades”. En aquest sentit, ha explicat que en les pròximes setmanes es preveu que es publiqui i confia que en el 2025 estigui en funcionament. Aquesta és una de les conclusions que se n’extreuen de la Taula de Treball de Professionals d’Intervenció en Violències de Gènere, que ha coordinat l’Institut Andorrà de les Dones.

El treball dut a terme en el darrer any ha comptat amb la participació d’advocats especialistes, la Batllia, Fiscalia, una mediadora social, una metgessa forense, policia, SAAS o el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (SAVVG), entre altres. La secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera, ha explicat que “havíem tingut un ‘feedback’ per part d’algunes víctimes que s’havien trobat amb una manca de coordinació dels organismes que havien d’intervenir i, per això hem fet un treball per revisar les mancances i mirar que tot pugui encaixar”.

“Elles se senten una mica desemparades i calia afavorir la seva protecció per tal que hagin d’explicar diverses vegades el seu cas i explicar-los també com es poden denunciar els fets”

Una de les qüestions que s’havien de millorar, tal com ha explicat Ivan Alís és el protocol d’acollida de les víctimes de violència de gènere quan arriben a la batllia. Un aspecte, que segons ha explicat, hi treballa el Consell Superior de la Justícia. “Elles se senten una mica desemparades i calia afavorir la seva protecció per tal que hagin d’explicar diverses vegades el seu cas i explicar-los també com es poden denunciar els fets”, manifesta. En les pròximes, setmanes, diu, ha d’estar aprovat i confia que en el 2025 ja s’apliqui.

Una altra de les demandes fa referència a promoure la preconstitució de la prova i que quedi escrit clarament en la reforma del Codi de Procediment Penal que està duent a terme el ministeri de Justícia i Interior. Assenyala que “principalment, s’està fent en delictes sexuals en menors i es pot ampliar en qualsevol aspecte”. Assenyala que l’objectiu “és evitar la revictimització i protegir la víctima per evitar que hagi d’explicar el seu cas diverses vegades”. El procediment es realitza en la fase d’instrucció amb la presència de tots els actors implicats, inclòs l’agressor, però en sales separades.

ADVOCATS FORMATS EN VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Per la seva part, la tresorera del Col·legi d’Advocats i membre de la comissió d’igualtat, Marga Marticella, ha posat en relleu la importància que les víctimes quan denuncien una agressió pugui tenir el mateix advocat en tot el procediment “per tenir-les tan resguardades com sigui possible”. Per això han demanat a Govern una subvenció per fer les formacions escaients en violència de gènere “i aconseguir un torn específic”. En aquest sentit, diu que una formació que van fer des del col·legi s’hi va apuntar deu advocats d’una seixantena que fan torns d’ofici.

Ampliar el suport psicològic també una altra de les mancances que s’han detectat. Montserrat Ronchera  ha exposat que “hi ha persones que necessitaven més temps de suport que el SAVGG oferia. Per aquest motiu, volen parlar amb el Col·legi de Psicòlegs per tal que hi hagi “una atenció posterior”, sobretot per aquelles persones que no tenen els recursos necessaris. Així mateix, ha exposat que s’està en converses amb la Universitat d’Andorra per tal que s’impulsi una formació als professionals que intervenen en  aquests casos. Des del SAAS s’ha manifestat que s’ha millorat la coordinació amb la policia i la batllia “pensant en les víctimes”. En aquest sentit, s’ha hagut de millorar la fluïdesa dels circuits per engegar el codi lila i formar el personal.

Ronchera considera que la taula de treball “hauria de continuar activa per mantenir la xarxa viva”. Tot i això, diu que la periodicitat no caldria que fos mensual.

Comentaris

Trending