De moment, la CASS ha engegat el concurs per contractar els experts que s’hauran de fer càrrec de l’estudi actuarial. Els anteriors, cal recordar, havien estat efectuats per Vincles, una consultora vinculada a Crèdit Andorrà i, el més recent, per la francesa Actense.
Es vol també que tingui “el detall suficient per permetre fer el seguiment any a any de la desviació entre la projecció i la realitat, i en particular pel que fa a les pensions i el seu tipus, i als beneficiaris”
Així, l’objecte del treball és tenir una anàlisi clara de quina pot ser l’evolució de la branca de jubilació. Es vol que determini “quin és el previsible comportament de l’equilibri entre ingressos i despeses, així com el volum de les reserves”. Una de les novetats és que també “ha de permetre valorar els efectes que la modificació de les hipòtesis o de certs paràmetres i la introducció de mesures correctores poden tenir en l’equilibri a llarg termini”.
És a dir, es demana que els autors de l’informe facin una simulació de com afectaria a aquesta evolució l’aplicació d’algunes de les propostes que s’han posat sobre la taula en el marc de la futura reforma del sistema. D’aquesta forma, es vol saber com cadascuna d’elles o la seva implementació conjunta milloraria o empitjoraria els resultats previstos que, no es pot oblidar, sempre han indicat que, més tard o més d’hora, el sistema entrarà en dèficit. És a dir, es pagarà més en pensions del que s’ingressa en cotitzacions.
Des de la CASS es demana que la projecció concreti tres escenaris: un de central i “dos de control”, un d’optimista i un altre de pessimista. Es vol, a més, per a un horitzó a 30 anys. Es vol també que tingui “el detall suficient per permetre fer el seguiment any a any de la desviació entre la projecció i la realitat, i en particular pel que fa a les pensions i el seu tipus, i als beneficiaris”.
La previsió és dividir el treball en dos lots -tot i que tots dos puguin adjudicar-se al mateix postulant. El primer, l’estudi actuarial en concret, amb un cost estimat de 33.440 euros -IGI inclòs-. El segon, les simulacions dels diferents escenaris aplicant les mesures correctores. En aquest cas, es pagaria a l’empresa en funció de les hores treballades, fins a un màxim de 100. Com a màxim, es pagarien 16.720 euros. En total, doncs, un màxim de 50.160.
Per presentar ofertes al concurs, hi ha temps fins al 22 de març. Per tant, s’espera que ja durant l’abril es pugui iniciar la feina. A partir de llavors, hi haurà un termini de nou mesos per enllestir-lo. Així doncs, la CASS confia a tenir el treball disponible a inicis de l’any vinent.