Així es reflecteix de les dades incloses pel departament d’Estadística en l’Enquesta de Forces del Treball corresponent a l’any 2020. Entre els aturats que s’han consultat, només el 44,2% asseguren que, a l’hora de buscar una nova feina, es posen en contacte de forma presencial amb el Servei d’Ocupació. En canvi, altres fórmules per recercar treball són més utilitzades.
És el cas de demanar ajuda a amics, parents o coneguts. El 56% dels enquestats afirmen que han fet servir aquesta fórmula, mentre que un 52,4% també explica que ho ha provat presentant el seu currículum directament a les empreses. Altres fórmules citades són els anuncis de feina a premsa o internet (42,6%) o la visita a empreses de treball temporal (12,1%).
Segons la mateixa enquesta, la gran majoria de persones sense feina l’han perdut fa menys d’un any. És a dir, només el 6,2% entren dins la categoria d’aturats de llarga durada. Ara bé, una nova evidència de l’impacte del coronavirus sobre el mercat laboral és el fet que s’han incrementat el nombre de persones que s’han trobat sense treball en els darrers dotze mesos. Si a final del 2019, aquesta situació afectava nou de cada deu desocupats (90%), ara en són un 93,8%.
Amb relació al motiu pel qual estan actualment aturats, el 31,9% expliquen que han estat víctimes d’un acomiadament involuntari i individual mentre que un 24,8% van veure com es finalitzava el seu contracte laboral i no se’ls renovava. Un 9,6% van veure’s afectat per un acomiadament col·lectiu i un 9,4% no treballaven perquè estaven acabant els estudis.