El nivell B2 de català priva al Servei d’Atenció Domiciliària tenir tots els llocs de feina coberts

S’estan plantejant diferents propostes com més exàmens de català o oferir un temps per acreditar-lo, però podent exercir dins del servei

El centre català d'escaldes-Engordany.

Fer més proves de català al llarg de l'any o donar un termini a la gent per treure's el B2, mentre ja s'exerceix en la plaça. Aquestes són algunes de les propostes que es plantegen per donar resposta a la manca de personal i on el nivell de llengua és un requisit en la llei de funció pública. D'altra banda, l'envelliment de la població està tensant el SAD, centres de dia i residències sociosanitàries.

Sigui per jubilacions o per baixes per malaltia, 8 de les 31 places del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) estan vacants i cobrir-les no està sent gens fàcil. “Hi ha mancança de treballadors sociosanitaris”, ha assegurat la cap de l’àrea de Serveis Sociosanitaris del departament d’Afers Socials, Montserrat Gil, i el requisit del nivell B2 de català, fan la guitza per trobar personal. S’està treballant en nous edictes per cobrir d’entrada aquestes places i el 2023 ja hi ha pressupostades 6 places de nova creació. Amb elles, com ha confirmat la cap d’àrea “es donaria resposta a la creixent demanda del servei”.

Un de cada quatre llocs de treball del Servei d’Atenció Domiciliària està vacant

De fet, des de l’administració central s’han anat traient edictes, interns i externs, però no s’aconsegueixen cobrir. “No és que no siguin atractives”, ha assegurat Gil, sinó que “ens regim pels criteris de l’administració” i “no ens podem saltar la funció de la llei pública”, posant èmfasi sobre el nivell de català que s’ha d’acreditar. En aquest sentit, ha puntualitzat que s’està treballant amb alternatives a curt i mitjà termini. Dins del primer grup hi hauria les “col·laboracions amb empreses privades” per donar resposta a les hores que no es poden cobrir des del SAD i, de forma paral·lela, treballar per tal que no quedin deserts els edictes, oferint més exàmens de català al llarg de l’any i, així, donar oportunitat a què les persones puguin acreditar el nivell o fent una premissa que doni un temps per treure’s el títol, però podent treballar en el lloc. “Són propostes que estan sobre la taula de funció pública per reflexionar-les”, ha assegurat Gil.

“Estem al 100% tant en les places de 24 hores com en els centres de dia”

Una situació que ha portat, com ha reconegut la cap d’àrea, a tenir, actualment, “18 persones en llista d’espera” per rebre el suport del SAD. A això, se li suma que, cada vegada més, “hi ha demandes d’ampliació d’hores de servei”. Dos aspectes a les quals no poden donar resposta per aquesta manca de personal i que “no hauria de ser així”. La situació de les residències no difereix de la del SAD. “Estem al 100% tant en les places de 24 hores com en els centres de dia. Aquí també tenim llista d’espera”, ha assegurat Gil.

Gil, però, ha volgut ressaltar que aquest va ser el motiu de treballar el Pla Nacional Sociosanitari per a la Gent Gran, amb la implicació dels diferents actors, per trobar “altres possibles recursos més adaptats a la demanda que tenim” i que haurien de permetre “desbloquejar la part residencial i del SAD”.

Etiquetes: