La marxa ha sortit de la plaça de la Rotonda pels volts de les dotze del migdia i ha recorregut els eixos comercials (Meritxell i Carlemany) fins a la plaça Coprínceps. Allà ha estat el torn dels parlaments de les diferents entitats participants. Tots ells amb un missatge clar: l’avortament ha de ser possible a Andorra. De fet, han alertat que el Principat va, ara mateix, a contracorrent de la gran majoria de països. En molts Estats, han posat en relleu, els darrers anys s’han fet avenços significatiuw en matèria de drets sexuals i reproductius. Al llarg de la marxa s’han cantat les habituals consignes com ara “Fora rosaris dels nostres ovaris”, “Avortament lliure i gratuït” o “Si el Papa fos dona l’avortament seria legal”, entre moltes altres.
També s’han escoltat i llegit als cartells nombroses crítiques cap al Copríncep episcopal i l’Església, a qui es considera responsable de l’actual situació a Andorra. Ja a Escaldes, en un dels parlaments s’ha posat en relleu el paper d’Emmanuel Macron com a cap d’Estat. S’ha exigit que faci “pressió a Vives” i lamentant el que es considera, fins ara, tebior, s’ha arribat a demanar la seva dimissió.
La mobilització ha aplegat més d’un centenar de persones. Entre elles, gent vinguda de Catalunya i França. També hi ha una nodrida representació de Progressistes-SDP, encapçalada pel seu president, Josep Roig. “Volem que es visualitzi el nostre suport a reconèixer els drets sexuals i reproductius”, ha apuntat. També ha reclamat al Govern que “acceleri” i, sobretot, que “no s’amagui amb dilacions darrere del Coprincipat.
Les diferents entitats que han fet un parlament a Coprínceps han posat en relleu la necessitat de legalitzar l’avortament, entre els crits d’ànims dels assistents. S’ha denunciat en nombroses ocasions el fet que les dones han d’anar fora a interrompre el seu embaràs. Així, també s’ha llegit un missatger en nom d’Amnistia Internacional, organització que ha denunciat ja en diverses ocasions el cas judicial obert contra la líder d’Stop Violències. L’entitat també ha advertit que “penalitzar els avortaments, no els redueix; al contrari, només posa en perill a les dones”.
En el manifest llegit per Mendoza, s’ha denunciat que “el Govern continua demostrant que les dones no som una prioritat” i que el cap de Govern, Xavier Espot, “digui que no es pot anar amb presses”, moment en el qual s’ha reclamat la seva dimissió per part dels assistents.
“El dret a l’avortament no pot esperar”, ha clamat l’activista, que ha indicat que “les dones que ho han de fer clandestinament i amb culpa no ho volen que trigui més, ni qui ha estat obligada a tenir un fill o violada”. Al mateix temps, ha aprofitat per recordar la seva situació processal: “Estic pendent de judici per la causa que va obrir el senyor Espot i Esther Fenoll; em demanen 6.000 euros de multa i 6.000 d’indemnització”. Això, ha recordat, fa que Andorra estigui a una llista “negra” de Nacions Unides de “països que reprimeixen activistes i periodistes”.
Mendoza també ha llançat un clar missatge a l’executiu. La lluita la portaran fins al final. “Seguirem sortint al carrer fins que aquest dret sigui una realitat i no callarem fins a aconseguir-ho”, ha remarcat. Prèviament, preguntada per Altaveu, havia deixat clar el seu escepticisme amb la possibilitat d’avançar en els drets sexuals negociant amb el Vaticà i el Copríncep episcopal. “No tenim cap esperança. Aquesta flexibilitat no significa res. El que cal és que ens donin els nostres drets i fins llavors no pararem”, ha manifestat.