Marsol respon a l’APBI que “no he vingut a amenaçar a ningú” i ofereix diàleg pel pla de xoc

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge confia a tenir al juliol els textos força avançats i ha deixat clar que la cessió temporal obligatòria no serà inconstitucional

Conxita Marsol durant la cloenda de la Jornada sobre l'habitatge d'Andorra.
Conxita Marsol durant la cloenda de la Jornada sobre l'habitatge d'Andorra. SFGA/CEsteve

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha estat l’encarregada de tancar la Jornada sobre Habitatge d’Andorra que ha organitzat l’APBI, l’AGIA i la FIABCI. Només començar el seu discurs ha deixat clar que “no he vingut a amenaçar a ningú”, referint-se a la possibilitat que els propietaris puguin portar a la Justícia el pla de xoc sobre l’habitatge davant la inconstitucionalitat que hi pot haver amb la cessió temporal obligatòria dels pisos buits. En aquest sentit, preveu tenir al juliol els textos força avançats i ha tornat a allargar la mà als agents implicats.

Marsol ha estat l’encarregada de clausurar la jornada i ha volgut rebaixar els ànims dels propietaris de béns immobles i dels immobiliaris davant el projecte de llei amb el qual es treballa per intentar fer aflorar pisos al mercat de lloguer a preu assequible. Les primeres paraules han estat clares: “No he vingut a amenaçar a ningú”. És conscient que el pla de xoc que es va presentar fa uns mesos “no agrada a tothom”, però diu que no es pot estar d’esquena a la ciutadania. Ha recordat que es va començar a intervenir els lloguers l’any 2018 i “quan comences no és fàcil de desfer”.  Així mateix, entén que “la intervenció no agrada i a vegades no ens reconeixem al mirall, però ho hem hagut de fer perquè hi ha un problema”. L’objectiu és que amb aquests tres anys hi puguin haver suficients habitatges al mercat perquè el 2027 no s’hagin d’aplicar noves mesures.

Marsol ha dit que “la llei tindrà els informes de constitucionalitat” i ha remarcat que el dret a l’habitatge digne i a la propietat estan equilibrats a la Carta Magna

La titular d’Habitatge confia a tenir els textos força avançats al juliol i els que són de la seva competència i que fan referència als pisos buits, les plusvàlues i a la inversió estrangera preveu tenir-los a finals de maig per poder-los treballar al juny. Ha deixat clara la voluntat de diàleg amb tots els agents implicats.

Sobre la cessió temporal obligatòria dels habitatges que fa anys que no hi viu ningú, ha deixat clar que “no és una expropiació” sinó que es vol convidar als propietaris perquè els posin al mercat de lloguer i serà Govern qui els hi abonarà els diners de l’arrendament. En aquest punt ha dit que “la llei tindrà els informes de constitucionalitat” i ha remarcat que el dret a l’habitatge digne i a la propietat estan equilibrats a la Carta Magna.

SEU D’URGELL

Conxita Marsol ha volgut donar un missatge de tranquil·litat davant les declaracions que es van fer des del Govern l’estiu de l’any passat en què es posava en relleu que part de la mà d’obra nova hauria de creuar la frontera. En aquest sentit, ha dit que “estem fent tot el possible perquè tothom pugui viure al país i no treballem perquè marxin”.

La ministra ha negat que vulguin posar un topall al preu dels lloguers i ha dit que és molt important poder treballar amb dades. Confia que en els pròxims mesos els comuns introdueixin tota la informació dels darrers anys per tal de poder tenir el preu real que es paga pel lloguer i poder fer el famós índex de preus de referència.

UN POWERPOINT

Abans de la cloenda hi ha hagut una taula rodona amb el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Toni Bea, el notari Joan Carles Rodríguez Miñana i el secretari de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes, Jordi Cerqueda. Bea ha insistit que l’habitatge és la punta de l’iceberg d’aquesta problemàtica i ha tornat a insistir amb la inseguretat jurídica que provoquen les “lleis Flash”. Lamenta el populisme que s’ha volgut fer i no entén per què el “sac dels cops sempre se l’endú el propietari.

Joan Carles Rodríguez Miñana, Toni Bea i Jordi Cerqueda.
Joan Carles Rodríguez Miñana, Toni Bea i Jordi Cerqueda.

En el seu torn de paraula i amb Marsol a la primera fila del públic s’ha preguntat quin ha de ser el rol del Govern: “Ha de castigar i amenaçar o facilitar les coses o estimular?”. Ha demanat un pla estratègic i s’ha mostrat obert el diàleg amb totes les parts.

És conscient que el text que s’ha negociat amb Brussel·les no parla del tema impositiu, però ha dit “que el que es deixi d’ingressar un cop acabi la moratòria del tabac i el que es perdi amb el roaming ho pagarem amb els nostres impostos”

Per la seva part, Joan Carles Rodríguez Miñana ha dit que el famós pla de xoc “és un powerpoint i això no és constitucional ni inconstitucional”. Confia que el projecte de llei quan s’aprovi estigui dins dels límits de la Carta Magna perquè “no veig que hi hagi un miler d’expropiacions en el cas dels pisos buits i perquè tenim una llei sobre aquesta qüestió molt garantista”.

El notari també ha parlat de l’acord d’associació amb la Unió Europea i de la fiscalitat. És conscient que el text que s’ha negociat amb Brussel·les no parla del tema impositiu, però ha dit “que el que es deixi d’ingressar un cop acabi la moratòria del tabac i el que es perdi amb el roaming ho pagarem amb els nostres impostos”.

Finalment, Jordi Cerqueda ha destacat la importància de la propietat privada i el fet que es tingui en compte els terrenys que encara no han estat construïts. No ha perdut l’oportunitat per tornar a criticar la modificació del pla d’urbanisme d’Ordino i a demanar que “dins de la pressa que tenen per la urgència de l’habitatge s’han d’agafar els temes amb més cura”.

Comentaris (15)

Trending