La manifestació del 6-D exigirà un conveni transfronterer per afrontar la crisi de l’habitatge

Entre les demandes dels impulsors de la protesta hi ha vàries que fan referència a Andorra, com ara que la llei òmnibus fixi criteris clars per definir lloguers que s’adeqüin al poder adquisitiu de la població” o que es lluitin contra les trampes que s’estan detectant

Comentaris

Els membres de Pirineu Viu presentant la manifestació del 6 de desembre.
Els membres de Pirineu Viu presentant la manifestació del 6 de desembre. Pirineu Viu

La manifestació en defensa del dret a l’habitatge que tindrà lloc el dia 6 de desembre a la Seu d’Urgell exigirà, entre altres mesures, l’impuls d’un conveni de cooperació transfronterera per afrontar la problemàtica. El document hauria de comprometre tant Andorra com els governs espanyol i català a adoptar mesures contundents per garantir que tothom té accés a un lloc on viure, incloent-hi sancions en cas d’incompliment. Altres peticions són que es defineixin lloguers a preus en consonància amb el poder adquisitiu de les classes populars, garantir que els apartaments turístics que passin al mercat residencial ho facin a una renda assequible o que es lluiti contra les trampes que estan fent alguns propietaris.

Pirineu Viu, l’entitat que organitza la mobilització, que compta amb el suport de la Coordinadora per l’Habitatge d’Andorra, ha fet públic el document amb les demandes que exigiran durant la protesta. Aquest compta amb aportacions fetes pel grup del Principat, com es pot comprovar en el llistat. La manifestació tindrà lloc el 6 de setembre, a partir de les sis de la tarda, pels carrers de la Seu d’Urgell.

Un dels punts claus del manifest és la creació “d’un conveni de cooperació transfronterer contra l’especulació i pel dret a l’habitatge”. Aquest hauria d’incloure “sancions i rendiment de comptes a la ciutadania pels dos costats”. Es vol que “obligui les dues parts a fer complir amb les mesures per garantir l’habitatge digne a tot el Pirineu”. I és que, avisen, “de res serveix si una part del territori pren mesures valentes i l’altra no ho fa donat que una afecta l’altra”. A banda apunten que “aquesta eina compta amb precedents històrics com el conveni de Madrid, el dels Alps o el de Benelux, i hauria de servir per evitar la falta de cooperació entre administracions que acabin per fer inoperant les polítiques d’habitatge”.

La Coordinadora per l’Habitatge fa una crida a la població andorrana a sumar-se a la protesta per enviar “un missatge clar a la patronal immobiliària i al Govern: volem viure al nostre país”

La resta de propostes les divideixen en diferents àmbits. Així, entenen que cal “una regulació efectiva i urgent del preu i contractes de tots els lloguers”. Això inclou declarar tots el Pirineu com a zona tensionada seguint el que marca la nova llei espanyola, “establir criteris clars i específics a la llei òmnibus per definir que un lloguer estigui en consonància amb el poder adquisitiu de les classes populars i al valor real de l’habitatge o assegurar contractes indefinits posant fre a aquells temporals, d’habitacions o fraudulents.

Pel que fa als apartaments turístics es té clar que cal limitar-los, controlar-los i, fins i tot, eliminar-los. I en el cas del Principat, s’exigeix que es garanteixi que aquells a qui es revoqui la llicència s’acabin orientant realment a un lloguer assequible.

Pirineu Viu també considera essencial augmentar el parc públic. En el cas d’Andorra, s’exigeix que cal garantir que els habitatges buits es destinen realment a ser arrendats a un cost assumible i, sobretot, que es persegueixin trampes “definint clarament què és un pis buit”. A la vegada, es vol que es creïn borses d’immobles particulars que es destinin al lloguer social i que es recuperin propietats públiques -d’ajuntaments o comuns- en desús per convertir-les en pisos.

La manifestació de Pirineu Viu ahir a la C-16.

Relacionat

Xerrades reivindicatives i dinar popular per escalfar motors per la manifestació del 6-D a la Seu

Altres demandes són la creació “immediata” del registre de la propietat a Andorra, la lluita contra abusos i racisme immobiliària -en el cas del Principat dotant de prou recursos l’Institut Nacional de l’Habitatge o una “regulació efectiva del mercat de venda”. En aquest sentit, calen, adverteixen, mecanismes per impedir l’especulació.

Els impulsors de la protesta asseguren que ““no volem demanar la carta als Reis Mags” sinó que “les demandes presentades són legítimes, realistes i realitzables, cal més voluntat política i menys maquillatge”. Aquestes van dirigides principalment al Govern i als ajuntaments, però també als comuns, a la Generalitat i a l’executiu espanyol.

Des de la Coordinadora i Pirineu Viu s’ha volgut fer “una crida a tota la ciutadania d’Andorra” a anar a la manifestació. En aquest sentit, asseguren que “els especuladors que juguen amb la nostra vida a Andorra, són els que ho fan a la resta del Pirineu, com ja es demostra amb l’increment de preus del lloguer a la Seu d’Urgell”. Consideren que, d’aquesta forma, es pot enviar “un missatge clar a la patronal immobiliària i al Govern: volem viure al nostre país”.

Comentaris (1)

Trending