La lectura del manifest serà un dels punts culminants dels actes previstos pel diumenge vinent i que començaran a les onze del matí, amb la concentració a la plaça Coprínceps. Posteriorment, es farà el recorregut fins a la plaça del Consell General. El text pretén ser una recopilació de tots els motius que els organitzadors esgrimeixen per convocar la mobilització per “reivindicar els nostres drets com a treballadores i treballadors passats, presents i futurs d’Andorra”.
En primer lloc, alerten que “actualment les condicions de vida de més de la meitat de la població del país freguen la pobresa i la precarietat” i que hi ha “tots els tipus de famílies que no arriben a poder pagar un lloguer , o a omplir el carro de la compra, i es veuen abocades al pluritreball, sigui per arribar a finals de més o en detriment de la tan necessària conciliació”. A banda, fan una crida que, entre línies, es pot llegir com un clam per ampliar la participació política a més població: “més del 60% de la ciutadania en edat de votar no hi té dret, i tanmateix és part imprescindible que el fa créixer dia a dia, amb el seu esforç i dedicació”.
El manifest també posa el dit a la nafra en punts que preocupen, i molt, a la població. És el cas de la problemàtica de l’habitatge. “Denunciem la gestió que està portant a la ciutadania a la pobresa i la incapacitat d'assumir un lloguer o a adquirir un pis en propietat així com a la vulneració del dret constitucional a tenir un habitatge digne”, afirmen.
També es refereixen a un altre punt: la reforma del sistema de pensions. Deixen clar la seva oposició a “una perllongació de l’edat de jubilació”, sobretot “si això ha de comportar tenir una pensió igual o inferior” a les actuals, tot recordant que molts dels padrins retirats “han de demanar ajudes constantment per poder viure i subsistir després d’una vida dedicada al país”. El text admet que “és obvi que cal apujar les cotitzacions per equilibrar les despeses, però cal treballar per trobar la solució conjunta, que beneficiï tothom i eviti la privatització d’allò que ha de ser públic i de ple dret”.
Per això, una de les peticions que fan és instar al Consell General “a reformar les lleis necessàries perquè tothom pugui accedir a un pis digne en consonància amb els salaris i, tant públics com privats, així com les pensions”. Volen que, entre tots, es pacti “una fórmula que sigui avantatjosa pel bé comú de totes les persones que viuen i treballen a Andorra”. També insten l’executiu a “prendre mesures que lluitin per l’equitat entre la ciutadania” i per “fomentar la igualtat de drets i la dignitat de tothom”.
Comentaris (15)