Totes tres formacions han volgut posar en relleu que la posició del cap d’Estat francès sobre la interrupció voluntària de l’embaràs no era pas cap secret. Ho han fet en les declaracions ofertes a Andorra Televisió després de la sessió de Consell General celebrada aquesta tarda. Ara bé, també han admès que les seves paraules, i sobretot la voluntat d’incorporar l’avortament com a un dret fonamental europeu, són un element que pot influir en el debat sobre la qüestió al Principat.
“Ell no ens imposa res, però sé que pot tenir implicació política en el moment en què si això és un dret fonamental europeu i estem en un procés d’acostament a Europa és un element més a tenir en compte”, ha reconegut el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, que apunta que “serà un punt més en el nostre debat per trobar un encaix institucional”. Ara bé, avisa que “si això ha de posar en risc el sistema institucional, evidentment obre un debat per no tirar-nos al buit”.
Per la seva banda, des del grup liberal, Marc Magallon, que remarca que, de Macron, “en coneixem les voluntats igual que ell sap quines són les nostres particularitats”, ha avisat que “són qüestions a tractar de forma calmada i discreta per poder fer-ho de forma seriosa”. El parlamentari ha explicat que “individualment, molts de nosaltres estaríem d’acord amb el que va dir, però també s’han de veure les conseqüències de tot plegat i si pot posar en risc el nostre model d’Estat”.
Sobre aquest tema, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha comentat que “no som aliens al reconeixement dels drets de les dones i tenim el convenciment que hem de tirar-lo endavant”, però també ha advertit que “hem de ser conscients que la realitat institucional és la que és”. Per això, defensa que “cal posar en la balança aquesta voluntat i les institucions”, fet que, avisa, “no és tan fàcil com a altres països”. I, per tant, a la taula que ara hem començat “defensarem que aquest dret s’assoleixi des d’un model de pacte”.