Fa uns mesos, el govern català va elaborar un llistat de municipis on es considerava que calia actuar per frenar l’escalada de costos dels arrendaments d’habitatges. Aprofitava el que disposava la nova llei estatal es va fixar fins a 140 ciutats i pobles en aquesta situació. Entre altres mesures, es permetia que els nous contractes no poguessin apujar-se sense límit.
Per aplicar la normativa, però, calia un darrer tràmit: que el govern espanyol fes oficial aquesta relació. I això és el principal resultat de la reunió que han mantingut la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. Aquesta s’ha compromès que, les pròximes setmanes, es publicarà al BOE aquest llistat, fet “imprescindible” per poder aplicar les mesures.
“Hem acordat que conclouran els treballs conjunts entre la Generalitat i el ministeri i es podrà publicar la memòria de declaració de zones tenses i aprovi els índexs que s’hi hauran d’aplicar”, ha comentat Capella. I, entre altres, es podran contenir les rendes. En concret, en aquestes zones -i per tant, a la Seu- les rendes de nous contractes no podrà superar el preu del darrer acord un cop aplicada la clàusula d’actualització anual. I si el propietari de l’habitatge és un gran tenidor, el cost no podrà superar el que marqui l’índex de referència.
D’aquesta forma, es confia que es podrà limitar l’escalada de preus de lloguer que s’ha viscut els darrers anys. En el cas de la Seu, segons les dades de la mateixa Generalitat, el lloguer mitjà ha passat de 382,90 euros el tercer trimestre del 2017 a 500 a finals del 2022. Per tant, un 30,6% d’increment.
Comentaris (3)