Així ho ha explicat el parlamentari, representant de Liberals, en declaracions a Altaveu. En total, ha presentat disset esmenes al text i, entre elles, hi ha les que afecten a dues de les mesures que el Govern considera clau per poder incrementar els pisos de lloguer disponibles al mercat. Per un costat, la cessió obligatòria. Pintos proposa suprimir tot el títol IV del projecte de llei, el que regula aquesta mesura.
“El que pretenc és dissuadir la gent que té pisos buits. Amb aquestes persones soc bel·ligerant, però d’acord amb la llei i amb el principi de llibertat i no entrant amb conflicte amb propietat privada”, ha justificat el parlamentari.
“Estic d’acord amb la definició que es fa de pis buit i que es pugui apercebre els propietaris perquè els lloguin, els venguin o els cedeixin de forma voluntària, però no pas amb aquest règim forçós”, explica el conseller general no adscrit. I, per això, introdueix una sanció a aquelles persones que mantinguin l’habitatge sense utilitzar: 10.000 euros anuals.
De fet, també suprimeix la disposició final que encareix a 100 euros per metre quadrat l’impost sobre els pisos buits, tot advertint que la definició que al text actual es dona d’un immoble d’aquest tipus és molt diferent de la inclosa, el 2019, en la Llei de mesures urgents pel mercat d’arrendaments d’habitatges que va crear la figura. “El que pretenc és dissuadir la gent que té pisos buits. Amb aquestes persones soc bel·ligerant, però d’acord amb la llei i amb el principi de llibertat i no entrant amb conflicte amb propietat privada”, ha justificat el parlamentari.
Pintos també esmena una altra de les mesures clau de la llei: la supressió en tres anys de les llicències atorgades als habitatges d’ús turístic. Considera que “no pots treure les que ja has donat perquè seria retroactivitat i aquesta és mala consellera”. Per això, aposta, en tot cas, per no concedir-ne més a partir d’ara.
Altres de les esmenes presentades segueixen les demandes que, ara fa unes setmanes, va fer arribar la Confederació Empresarial (CEA). Per exemple, es vol reformular els percentatges per considerar una societat com a estrangera (incrementant del 25% al 49%) o del 10% al 25% per necessitar una autorització administrativa prèvia per poder fer inversions en l’àmbit immobiliari. Pintos també considera que l’excepció a la limitació en cas que el destí dels immobles sigui el lloguer ha d’ampliar-se també als particulars. És a dir, que si es vol comprar un habitatge per posteriorment posar-lo al mercat d’arrendaments no hi hagi cap limitació. En aquest punt, però, admet que no especifica que s’hagi de posar a cap preu concret.
En aquest sentit, justifica que “sempre dic que fa temps que el Govern hauria d’haver invertit en habitatge a preu assequible; és el qui té la facultat i l’obligació de fer-ho”. En canvi, considera que “al privat no li has d’obligar a fer res”.
Comentaris (7)