L’Institut de l’Habitatge preveu ingressar el 2025 590.000 euros pel lloguers dels pisos públics

L’entitat calcula un cost de 7,5 euros per metre quadrat i veu incrementat de forma notable el seu pressupost, també en l’àmbit de despesa, ja que haurà de destinar 606.000 euros al manteniment i altres costs del parc d’immobles

L'edifici de Tobira serà un dels que tingui els pisos públics a preu més elevat.
L'edifici de Tobira serà un dels que tingui els pisos públics a preu més elevat. G. P.

Els pisos del parc de lloguer públic tindran un cost de 7,5 euros per metre quadrat. Aquesta és l’estimació que fa l’Institut de l’Habitatge a l’hora d’elaborar el seu pressupost per a l’any vinent. L’entitat, que serà l’encarregat de gestionar l’arrendament d’aquests immobles i el seu manteniment, ha calculat aquest preu i ja estima que, al llarg del 2025 disposarà de fins a sis edificis. Tots ells li permetrien ingressar prop de 590.000 euros anuals per les rendes, tot i que aquesta xifra es veuria minorada pels costos de morositat i ocupació en 112.000 euros.

Així consta en els comptes que l’Institut ha tramès al Consell General per a la seva aprovació. El document, tot s’ha de dir, estima un salt important dels recursos que haurà de gestionar l’entitat. I és que, per un costat, percebrà les rendes que paguin les persones beneficiàries d’un pis del parc públic. Per l’altre, però, també haurà de fer front als costos associats als immobles, com ara el manteniment o altres.

Al llarg de l’any vinent, l’Institut calcula que tindrà disponible sis edificis; des d’inicis d’any, el de Tobira, un a Canillo i un altre a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià; posteriorment, s’incorporaran l’antic hotel Hermus d’Encamp, el bloc de Roureda de Sansa i el de Ribasol

Així, per un costat, el pressupost global de l’Institut creix de forma notable. Si el 2024 tant els ingressos com les despeses previstes -cal recordar que sempre han d’estar equilibrats- ascendien a poc menys de 660.000 euros, la majoria dels quals (448.000) sufragats via transferència per Govern, per a l’any vinent s’arribarà a 1,349 milions. Per tant, més del doble. El salt és del 141%.

Aquest augment se sufragarà en part per una major transferència corrent des de l’executiu, que serà de 684.000 euros. Però, sobretot, per un fort increment dels ingressos que genera el mateix Institut: dels 89.000 euros previstos per aquest any, es passarà a més de 569.000, I això, bàsicament, es deu al fet que començarà a percebre els lloguers del parc de pisos a preu assequible.

Més concretament, l’INH preveu gestionar al llarg de l’any vinent fins a sis edificis. Cert, no tots de cop. Alguns s’aniran incorporant amb l’exercici ja començat. Així, des del primer moment, entén que ja estaran disponibles tres blocs: el de Tobira -l’àntic hotel Àrtic-, l’antic hotel Pellicer, a Canillo i el bloc de l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià. Per a tots ells calcula que podrà comptar amb el lloguer dels dotze mesos i això suposarà uns ingressos de 222.840, 138.660 i 33.930 euros respectivament. Cap a l’abril ja entraria al parc l’edifici del carrer Roureda de Sansa, que suposaria uns ingressos de 64.894 euros i, al maig, l’antic hotel Hermus d’Encamp (90.492). Finalment, el desembre es creu que es podrà comptar ja amb el bloc de Ribasol, a Arinsal, amb 39.090 euros més d’ingressos.

Tots aquests càlculs estan fets amb la hipòtesi que el que es cobrarà per metre quadrat seran 7,5 euros. La suma total ascendiria a 589.907,40 euros. Ara bé, aquí, es descompten 112.082,41 euros en concepte de costos de morositat i ocupació. Per tant, la previsió final neta consignada és de 477.824,99 euros.

La gestió dels edificis, però, també comporta una afectació al capítol de despeses, que es veurà notablement incrementat per la necessitat de mantenir en condicions tots els blocs. Això suposarà un cost, segons l’Institut de 605.277,35 euros, dels quals 186.461 per a “manteniment correctiu” o 200.000 per a electricitat.

Una altra despesa que també s’enfila és la de personal. Passa dels 229.647 euros previstos pel 2024 a 311.042,81. Per un costat, per l’aplicació de l’IPC a tots els membres de l’INH, però també per noves contractacions. S’han d’agafar dos tècnics: un de pressupost per “donar resposta a l’increment del volum de feina que comportarà la gestió i manteniment dels habitatges de preu assequible”; l’altre, especialitzat en l’àmbit social per “assumir la gestió directa i indirecta dels habitatges de protecció pública.  

Comentaris (9)

Trending