L’Institut de les Dones alerta d’un elevat nombre d’ofertes de feina “discriminatòries”

L’entitat fa balanç de l’activitat durant el 2023, amb cinc denúncies gestionades per publicitat sexista, i lamenta que encara hi ha molts anuncis de treball que prejutgen el sexe dels candidats, com ara cercar un noi per netejar cotxes o una dona per fer tasques de la llar

Comentaris

Façana de l'Institut Andorrà de les Dones
Façana de l'Institut Andorrà de les Dones

L’Institut Andorrà de les Dones ha fet balanç de la tasca realitzada al llarg del 2023, el seu primer any de vida. Entre altres coses, ha actuat en tres ocasions després de rebre denúncies per publicitat sexista i dues més davant actes i esdeveniments públics en els quals només hi havia homes. L’entitat també ha posat en relleu, amb dades del darrer trimestre de l’exercici, que encara hi ha casos on hi ha anuncis redactats amb un llenguatge discriminatori, en algun cas, en l’àmbit de la venda de joguines i, especialment, en ofertes de feina.

Així s’explica en la Memòria de l’Institut per al 2023. En aquest sentit, una de les funcions de l’organisme és abordar possibles denúncies per discriminacions o sexismes en l’àmbit de la comunicació. Al llarg de l’any passat, en aquest punt, van tenir feina. Per exemple, es van rebre tres queixes relacionades amb publicitat sexista. Una d’aquestes va ser directament pel fet que l’anunci era discriminatori; un segon, pel tractament amb biaix d’una notícia esportiva en un mitjà de comunicació i, per últim, també es va haver d’actuar perquè es va fer servir una imatge sexualitzada d’una dona en l’àmbit artístic.

Paral·lelament, també es va actuar en constatar que a dos esdeveniments públics que s’organitzaven al país tots els participants eren del sexe masculí. Entre aquests, la polèmica de l’Andorra Econòmic Fòrum. En tots els casos, s’assegura des de l’Institut, les queixes es van tractar i resoldre de forma positiva.

L’Institut també apunta que, durant el darrer trimestre, la feina es va disparar. Així, es van detectar fins a 41 anuncis i 37 publicacions que estaven redactats en llenguatge no inclusiu o discriminatoris. D’aquests, gairebé la meitat (47%) eren ofertes de feina en les quals se separava segons el gènere. Per exemple, avisos de recerca d’un noi per netejar cotxes i d’una dona per fer feines de la llar. També es va constatar l’ús d’esteriotips en catàlegs de joguines. L’entitat també va rebre una vintena de queixes sobre anuncis, retolacions o imatges sexistes, però no va poder actuar perquè el seu origen era d’altres països.

Financerament parlant, l’organisme va liquidar unes despeses de prop de 112.000 euros, per sota dels 139.000 pressupostats inicialment. La major part de la diferència correspon a un menor ús de les partides per a personal: es van consignar prop de 90.000 euros i finalment només s’han necessitat 66.000.  

Comentaris (15)

Trending