L’àmbit social s’ha emportat una bona part de l’hora i 45 minuts aproximats que ha durat l’al·locució d’Espot al Consell General. No ha negat que la dificultat per accedir a un habitatge a un preu raonable és un dels grans problemes de la ciutadania, però s’ha mostrat confiat que es podrà donar resposta. De fet, l’any vinent han de començar a cristal·litzar dos projectes que es consideren claus.
El primer serà gràcies a la cessió per part de la Fundació Privada Armor de la Casa Aristot Mora. El Govern, ha explicat Espot, l’ha de rebre a inicis de l’any vinent i, a partir d’aquest moment, impulsarà la creació de pisos de protecció pública per a “persones que no tenen pràcticament recursos” i que els hauran de servir “com una primera pedra, una base per a nou projecte de vida”.
El segon es destinarà a persones que, tot i tenir uns ingressos estables, tenen dificultats per accedir a un pis. Es tracta de l’edifici que s’ha de construir a la Borda Nova. La voluntat del Govern és poder tirar endavant el projecte al llarg del 2022. En aquest sentit, el finançament l’aportarà l’Institut de l’Habitatge, via un fons al qual ja es dotarà de deu milions d’euros. De fet, aquest mateix dimecres, el consell de ministres ha escollit els arquitectes Pau Iglesias i Jacint Gil l’encàrrec de dissenyar el futur edifici, que tindrà fins a 44 immobles. A banda, ha recordat que es vol mantenir la congelació de la majoria de lloguers i que es tramitarà una llei d’ordenació de l’edificació, com a pas important “en la modernització del nostre ordenament jurídic i que va encaminada a donar les garanties pertinents a tot el sector de la construcció”.
Pensions i salari mínim
Espot també ha avançat que “en la línia del que hem fet els darrers anys, seguirem apujant el salari mínim i les pensions contributives més baixes per sobre de l’IPC, per arribar progressivament al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea”. Ha recordat que aquest increment “també redundarà en un augment del Llindar Econòmic de Cohesió Social i, per tant de totes les pensions i prestacions no contributives”.
A la vegada, ha volgut fer una referència al treball inicial al Consell General per a la reforma del sistema de jubilació. En aquest sentit, ha expressat el seu desig i esperança que aquesta tasca pugui ser la llavor d’un pacte d’Estat que garanteixi la sostenibilitat del model. “L’Estat ha de garantir -per la via de la CASS i per la via de les polítiques socials- una vellesa digna; i la càrrega social que es deriva d’aquest sistema no pot comprometre el desenvolupament econòmic”, ha apuntat.
Altres anuncis fets en aquesta matèria ha estat la implementació de la història social compartia, que “ha de servir per fer un millor seguiment de les persones i una gestió més eficient i efectiva dels recursos públics”. En l’àmbit sanitari, ha afirmat que l’any vinent també es podrà aprovar definitivament la cartera de serveis, ara en “fase d’anàlisis” entre els col·legis professionals implicats. També es treballa el Pla Integral de Salut Mental i Addicions, amb l’esborrany en mans de les associacions perquè facin “les observacions pertinents durant la tardor”.