Una ILP “col·laborativa” amb la ciutadania per garantir “l’equitat laboral, econòmica i social”

Sindicats i entitats com la Coordinadora per l’Habitatge o Stop Violències presenten un primer esborrany del text que volen treballar amb la ciutadania, tot i haver de suspendre el debat previst per l’1 de Maig, i que, de moment, no inclou mesures pels lloguers a l’espera del projecte que faci Govern

La carpa on es presenta les línies mestres de la ILP.
La carpa on es presenta les línies mestres de la ILP.

Una llei que vagi més enllà de garantir la “igualtat”, sinó que el que protegeix sigui “l’equitat”. I que ho faci en molts àmbits. Des del laboral a l’econòmic sense oblidar-se del social. És l’objectiu en què treballen sindicats i altres entitats com ara Stop Violències o la Coordinadora per l’Habitatge. El text, de moment, és un esborrany que, ara, es vol complementar amb la participació ciutadana. Sense pressa. No es marca un termini concret per poder iniciar la seva tramitació, a la vegada que tampoc s’ha volgut desgranar en excés les propostes concretes que contindrà.

Així ho ha explicat una de les impulsores de la ILP, la secretària d’organització del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Carla Guinot. Deixa clar, per sobre de tot, que es tracta d’un projecte conjunt. No pas unilateral. Hi participen, recorda, la seva organització, però també l’USdA i altres entitats de la plataforma sindical. I, també, entitats ja allunyades d’aquest món, com ara Stop Violències o la Coordinadora per l’Habitatge. També es remarca que, tot i que la iniciativa sigui d’aquestes entitats, la voluntat és fer una ILP “col·laborativa”. Que sigui, apunta, “popular de veritat”.

I què ha de contenir el text. De moment, es té un esborrany molt esquemàtic. La part més avançada i consensuada, ara mateix, és l’exposició de motius. La resta cal encara treballar-la més. I, justament, aquesta feina es vol fer demanant idees i propostes a la ciutadania. Era l’objectiu de la jornada participativa que es preveia aquest 1 de maig a la tarda. Finalment, i oficialment pel mal temps, s’ha preferit no fer-la. A qui s’acostava a la carpa instal·lada a la plaça Coprínceps, si estava interessat, se li explicaven les “línies mestres” del text i també podia fer aportacions.

I quines són aquestes línies mestres? Guinot, de fet, parla bàsicament d’una: “l’equitat”. Considera que “tothom parla d’igualtat, però hem d’anar més enllà; hem de parlar d’equitat”. I aquesta abordar-la des de diferents àmbits. Un, lògicament, el laboral. Però també altres com el social o l’econòmic. “Ha de servir per garantir una autèntica igualtat d’oportunitats”, afirma la sindicalista, tot indicant que ha d’abastar les diferències entre sexes, però també per raons d’origen, per nacionalitat o per orientació sexual. De mesures concretes, però, encara no s’ha volgut parlar, justament, per donar marge a les propostes que volen que els facin els ciutadans.

Guinot, però, admet que encara queda feina per fer. De fet, es vol també parlar amb grups parlamentaris per demanar “assessorament”. Per això, no hi ha cap termini fixat. En aquest sentit, es vol que sigui un text que marquin unes línies i uns principis, però també que moltes de les accions necessàries per aplicar-los es puguin aplicar via decret des del Govern.

De moment, de la ILP queda fora tot l’àmbit de l’habitatge, sense descartar que, finalment, es pugui incorporar. El motiu? Es vol conèixer exactament quin acaba sent el contingut de la llei òmnibus que prepara l’executiu. “Hem decidit esperar per veure si incloure-ho o no”, ha apuntat.

Comentaris

Trending