No serà fins dilluns que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, farà públics tots els detalls de la nova llei. Ara bé, han transcendit alguns detalls, com ara el fet que, malgrat que es plantejarà una pròrroga de la gran majoria de contractes -és a dir, els propietaris no podran acabar la relació amb l’arrendatari per fer-ne una de nova o simplement recuperar el pis-, també hi hauria una mena de compensació: la renda amb l’any nou podrà pujar més que la inflació. En alguns casos, fins i tot, molt per sobre.
I això ha generat preocupació entre els grups de l’oposició. Des de Concòrdia, així ho admet el seu president, Cerni Escalé, sempre amb la prudència d’esperar “a veure quin és el contingut real del projecte de llei” que, remarca, “cal presentar ja per tranquil·litzar les famílies que no saben què passarà l’any vinent”. Ara bé, sobre la possibilitat d’increments que vagin per sobre de la dada final de la inflació pel 2023, el parlamentari apunta que “no només seria injustificat sinó que també continuaria reduint el poder adquisitiu de les llars”. A l’entendre de la formació, “no s’ha d’incrementar més que l’IPC ni, francament, ni tan sols l’IPC sencer”.
D’una forma similar s’expressa la secretària general del Partit Socialdemòcrata, Marta Pujol, que deixa clar que si es confirmés una pujada de rendes superior a l’indicador que marca el cost de la vida seria una mala notícia. “Crec que no han entès, o potser sí però no els interessa actuar en conseqüència, que aquí qui ho està passant realment malament són els llogaters i no pas els propietaris”, apunta. A aquest segon col·lectiu, indica, “els volen acontentar perquè estan enfadats per les pròrrogues que fa anys que s’apliquen i que ja hem dit que són necessàries però també una mala solució”. Pujol alerta que “tal com evoluciona i es preveu l’IPC, com a màxim s’hauria d’aplicar als lloguers més barats i, per a la resta, establir percentatges”. En cas contrari, avisa, “no hi haurà forma que la gent de classe mitjana o treballadora tingui una mica de tranquil·litat i pugui respirar una mica”.
Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner recorda que “encara hem de veure el contingut de la llei”, però sí que considera necessari que es trobi “un equilibri entre llogaters i propietaris”. Ara bé, a la vegada considera que no seria oportú permetre increments que superessin l’IPC. “En els més baixos sí que s’hauria d’aplicar”, indica. I, a partir d’aquí, segons el cas. “Podem entendre que hi ha pisos de 400 euros al mes i no es pot aplicar el mateix augment que un altre que ja té una renda força elevada”, comenta la consellera general.
Per la seva banda, fonts de Liberals apunten, també a l’espera de conèixer el projecte legislatiu, que ja veuen bé que es plantegi obertament el final de les pròrrogues obligatòries. “Sempre hem dit que som partidaris de la liberalització progressiva dels lloguers”, indiquen. Sobre els possibles increments de rendes, apunten que “si és el que ha sortit publicat, entenem que és una mesura electoralista”, tot recordant la proximitat de la cita amb les urnes a les comunals.