Govern subvencionarà el cost del programa Enllaç per a 18 famílies amb infants amb autisme

El servei es va crear el 2020 i, fins ara, s’havia finançat amb aportacions privades, fet que canviarà gràcies al conveni signat entre AUTEA i el ministeri d’Afers Socials

Comentaris

La presidenta d'AUTEA, Maite Benítez, signant el pacte nacional de Salut.
La presidenta d'AUTEA, Maite Benítez, signant el pacte nacional de Salut.

Govern i l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (AUTEA) han signat un conveni de col·laboració que permetrà concertar divuit places per al Servei d’Acompanyament Familiar Enllaç. Aquest té com a missió oferir assessorament i suport a llars on hi hagi un menor afectat per aquesta patologia. Així, el ministeri d’Afers Socials assumirà bona part del cost mensual: dels 235 euros que es calcula, la família només n’haurà d’assumir 50.

Enllaç va ser creat el 2020 per AUTEA seguint l’objectiu de complir una necessitat que afectava moltes famílies del país. Es va iniciar com a una prova pilot, però des del gener ja està donat d’alta a la cartera de serveis socials i sociosanitaris. Té com a missió “oferir assessorament i suport especialitzat a famílies amb una persona menor dins l’espectre autista que tinguin la necessitat d’enriquir les seves estratègies i competències per facilitar el desenvolupament global del seu infant o adolescent”.

El cost mensual és de 235 euros i, a partir d’ara, només n’hauran d’aportar 50 en forma de copagament

La intervenció, expliquen des de l’entitat, es porta a terme seguint el model d’Atenció Centrada en la família i l'Entorn Natural, que està altament recomanat per les guies clíniques internacionals especialitzades en TEA, i té com a objectiu de donar suport a la família en la presa de decisions relacionades amb l’infant o adolescent, elaborar i planificar conjuntament un pla de serveis i suports i facilitar l’enriquiment de les estratègies educatives i acompanyament davant els reptes de desenvolupament que suposa per la persona autista i pels diferents membres del nucli de convivència.

El servei s’adreça especialment a joves d’entre sis i disset anys i es desenvolupa entre setembre i juny. En una primera fase, es porta a terme una avaluació funcional de l’infant i la seva família per conèixer les seves necessitats, prioritats i funcionament, així com una avaluació clínica part l’equip de neuropsicològic del servei. Seguidament, s’inicia la fase d’intervenció, mitjançant una visita de 90 minuts cada quinze dies per part del professional especialitzat referent.

Actualment, s’atenen divuit famílies. Totes elles, s’acabaran beneficiant del conveni tancat ara entre Govern i l’associació. El cost mensual és de 235 euros i, a partir d’ara, només n’hauran d’aportar 50 en forma de copagament.

“El servei pretén tenir un impacte en la qualitat de vida de les llars amb un infant o adolescent amb TEA”, assegura Carolina Pastor, neuropsicòloga i directora tècnica d'Autea. A més, posa en relleu que es fa “treballant en col·laboració amb els altres recursos i suports principals, com poden ser els sanitaris, l'escolar i el social d'una manera integrada”. En aquest sentit, es considera que “la coordinació amb els altres professionals de referència és un factor important".

Pastor afegeix que durant aquests anys de desenvolupament d’Enllaç s’ha pogut observar que "progressivament es redueix el nivell d'estrès parental i augmenta el sentiment d'autoeficàcia dels progenitors, així com un impacte significatiu en la qualitat de les oportunitats d'aprenentatge de l'infant en el seu entorn i una millora en la qualitat de les interaccions entre els membres de la família, el que es tradueix moltes vegades en una millora funcional”.

La presidenta de l'associació, Maite Benítez, remarca que "és un pas endavant molt significatiu per a Autea i les famílies, ja que la signatura d’aquest conveni permetrà consolidar i garantir un servei que des del 2020 ha significat un abans i un després per millorar la convivència, la comprensió de les dificultats i les estratègies d’abordatge tant per als joves, com les seves famílies”. A la vegada, ha volgut agrair "la col·laboració de moltes empreses, entitats i particulars que ens han donat suport econòmic durant aquests anys, ja que les seves aportacions han estat clau per finançar el programa fins a l'actualitat”.

Comentaris (2)

Trending