Espot i González s’han felicitat aquest matí per l’acord assolit i tant un com l’altre s’han mostrat orgullosos de la col·laboració. “Avui fem un pas més, conjuntament, per aportar solucions a la problemàtica social més cridanera i que només resoldrem si tots treballen en una direcció”, ha destacat el cap, agraint el “paper proactiu” de la capital, si bé ha recordat que és un projecte que va iniciar-se en l’anterior mandat.
“Avui és un dia molt important”, ha assenyalat el cònsol, recordant que “nosaltres ja vam dir que no volíem fer bandera de l’habitatge, sinó que volíem col·laborar i crec que aquesta voluntat ens honora. Encara que siguem de diferents partits, aquí no hi ha colors, sinó només voluntat d’ajudar a la ciutadania”.
Com s’ha dit, l’acord assolit entre les dues parts preveu que el comú cedeixi la parcel·la del cedre, que compta ja amb una estructura construïda, al Govern durant 40 anys. A més, s’han destinat 300.000 euros a la redacció del projecte que es va adjudicar al despatx Altura. De moment es disposa d’un avantprojecte i s’estan ultimant els detalls per acabar-lo de tancar i esclarir la tipologia de pisos i les característiques que tindran.
L’executiu, de la seva banda, invertirà uns 6 milions per construir els habitatges. Tot i que el comú ja havia dut a terme un estudi per avaluar l’estat de l’estructura i confirmar que no calia reforçar-la, Espot ha indicat que des del ministeri d’Ordenament Territorial volen “un complement d’informació” per obtenir més garanties. En aquest cas, el cap de Govern ha apuntat que si cal reforçar-la caldrà invertir uns 500.000 euros més.
A partir d’aquí, el Govern es compromet a “licitar, adjudicar i executar els treballs de construcció en un termini màxim de tres anys”. Així, la idea és que al març, com a molt tard, es pugui licitar, que els treballs s’adjudiquin al juny amb un període d’execució de 18 mesos i per tant “si ens ajustem a aquest calendari els pisos estiguin acabats a finals del 2026 o principis del 2027”.
A més de la trentena d’habitatges, a la planta baixa hi haurà un local social destinat a gent gran o joves i a la coberta s’hi farà una plaça. L’accés a l’edifici serà pel carrer del Cedre i els pisos passaran a formar part del parc públic gestionat per l’Institut Nacional de l’Habitatge.
“Aquest projecte evidencia que anem tots molt més lluny si remem en la mateixa direcció, si concebem que la resolució de la problemàtica de l’habitatge s’ha de fer des d’una perspectiva conjunta, de transversalitat i des de la corresponsabilitat”, ha exposat Espot. González, al seu torn ha volgut posar èmfasi en el fet que “som una corporació amb qui es pot parlar i quan hi hagi un objectiu comú estarem sempre al vostre costat” i ha afirmat que el projecte del Cedre “és la pedra per un projecte que ens ajudarà a tots”.
ALTRES PROJECTES
Sergi González ha volgut destacar que des de la corporació s’ha iniciat una estratègia amb accions a curt, mitjà i llarg termini per abordar la problemàtica de l’habitatge i ha apuntat que aviat es podran donar notícies sobre el projecte de recuperació d’espais públics. En aquest sentit el comú ha analitzat terrenys, instal·lacions i edificis buits per avaluar com se’ls pot treure profit “ja sigui per fer-hi habitatges o per crear comunitat”.
Així, amb el conveni del Cedre, sumat a un nou conveni per fer un segon bloc a la Borda Nova, a més del projecte públicoprivat anunciat fa uns dies, “en els propers tres anys la nostra corporació amb ajuda públicoprivada i del Govern podrà fer més de 100 pisos que ajudaran bastant a al situació crítica que viu la parròquia”.