Dues fundacions catalanes gestionaran el centre reeducarà joves amb trastorns

L’experiència en l’atenció social juvenil de les entitats Mercè Fontanilles i Resilis ha estat decisiva perquè se’ls hagi adjudicat el servei; els terminis estableixen la posada en marxa del CREI al mes d’octubre, encara que Afers Socials ho vol accelerar

El CREI va a l'antiga residència Solà d'Enclar. SFGA

Les fundacions Resilis i Mercè Fontanilles, totes dues catalanes i amb una seu central com a mínim a Barcelona, seran les encarregades de gestionar el centre residencial d’educació intensiva (CREI). L’experiència en l’àmbit social juvenil de les dues entitats ha estat decisiva per a la tria del ministeri d’Afers Socials, que només va rebre dues propostes per agafar les regnes del centre que s’ubicarà a l’antiga residència Solà d’Enclar i que els terminis estableixen que ha d’entrar en funcionament com a molt tard a l’octubre, tot i que el ministeri comandant per Judith Pallarés pretén accelerar-ho.

La decisió governamental, anunciada aquest dimecres i avançada per l’Altaveu, s’ha adoptat després d’un procés exprés de presentació a les associacions del país que treballen amb adolescents amb dificultat de les dues propostes que havien arribat en el concurs internacional obert. El ministre portaveu, Èric Jover, ha admès que el plec de condicions era extremadament complexe i que calia aportar fins a una vintena de documents, que són els que s’han valorat. Un element essencial en la tria de l’UTE Fontanilles-Resilis ha estat “la important experiència” en la matèria que la suma de fundacions aporta.

Resilis està especialitzada en desenvolupar projectes i programes per a l’atenció integral de joves i infants en situació de risc social o amb possibilitat de patir-ne. Mentrestant, la Fundació Mercè Fontanilles dona resposta a les necessitats socials emergents i desenvolupa totes les seves tasques oferint serveis d’atenció a les persones d’acord amb les seves necessitats; així com, orientant tota l’acció a la incorporació social de la persona comptant amb la capacitat integradora de tota la comunitat i els agents socials. Segons Jover, la UTE és “seguretat d’èxit”.

El centre per a joves amb trastorns no es posarà en marxa com a molt aviat fins a l’agost

Aparentment, les dues entitats es compaginen força bé. L’aportació de Resilis, segons les fonts consultades, seria clau. Està molt focalitzada en el tractament de joves. L’altra candidata, també amb seu a Barcelona però implantada fins i tot més enllà dl’Espanya, Intress, és una organització de professionals experts en l’àmbit social que detecta necessitats, dissenya projectes i gestiona serveis amb un model d’atenció propi centrat en la persona i en la comunitat com a motors de la transformació social. Té una trajectòria més àmplia que Resilis, per exemple, però fa projectes a mida, per dir-ho d’alguna manera, i té menys bagatge específic amb joves.

D’entrada, Afers Socials compta iniciar el camí del CREI en la banda baixa de les xifres establertes: vuit joves en situació residencial i cinc amb estada nocturna. Per a ells es preveu disposar d’una vintena de professionals. La depesa anual voltarà els 800.000 o 900.000 euros i en funció de la intensitat del nombre de residents es pot incrementar. Una comissió de seguiment dirigida per experts de l’administració serà l’encarregada de vetllar per la bona gestió del centre i per assegurar-ne l’acompliment dels objectius.

Una vegada es faci formal l’adjudicació, hi ha 30 dies per formalitzar el contracte. I, amb posterioritat, dos mesos més per posar en marxa el servei. Això porta l’entrada en funcionament del CREI cap al mes d’octubre. Amb tot, el ministre portaveu ha assegurat que la titular d’Afers Socials té la voluntat que s’escurcin terminis -per això hi ha contactes permanents amb les organitzacions triades- i fer que el centre estigui operatiu ja al mes d’agost. El contracte inicial és per una durada inicial de cinc anys prorrogable per tres períodes de dos anys més.

 

Etiquetes: