El fons de reserva va arribar a perdre més de 100 milions en el punt crític de la crisi de la Covid

A 31 de març, el valor dels actius de l’entitat se situava en 1.288,7 milions, en comparació als 1.391,7 de finals del 2019, el que suposa una caiguda del 8%

Els efectes del coronavirus als mercats també han impactat al fons de reserva de jubilació.
Els efectes del coronavirus als mercats també han impactat al fons de reserva de jubilació.

Les conseqüències econòmiques provocades per la pandèmia del coronavirus van colpejar amb molta duresa els mercats borsaris. I, de retruc, el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), bona part del qual està invertit en productes que hi depenen. Ja fa unes setmanes, des de la direcció de l’ens es va admetre que s’havia patit una forta clatellada. Llavors, es va explicar que, a 20 de maig, les pèrdues des d’inicis d’any eren d’un 3,23% del fons. Uns 45 milions. El que no es va dir és que la davallada va arribar a superar els cent milions.

Així queda reflectit en la liquidació pressupostària del primer trimestre que l’entitat ha enviat, com és preceptiu, al Consell General i a la qual ha tingut accés Altaveu. A 31 de març, el valor del fons de reserva es va situar en 1.288,7 milions. Tres mesos enrere, a 31 de desembre del 2019, era de 1.391,7. És a dir, en només tres mesos les pèrdues havien estat de 103 milions.

Bé, en realitat encara va ser una mica superior, perquè aquesta evolució té en compte la transferència d’excedents provinents de la branca jubilació de la CASS. Per aquest concepte, van arribar a l’FRJ 900.000 euros. És a dir, la davallada de valor real va ser de gairebé 104 milions.

El desastre, evidentment, s’explica pel temporal que va assaltar els mercats mundials arran de la crisi de coronavirus. Unes conseqüències que, de fet, ja es van començar a veure a finals de gener i durant el febrer, molt abans que Europa fos colpejada per la Covid-19. Llavors, les borses ja patien els problemes econòmics patits per la Xina, país on, en teoria, es va originar la malaltia. Amb l’esclat de la crisi a Europa, la situació encara va empitjorar.

Amb aquesta evolució dels mercats, la rendibilitat del fons també es va veure tocada. De fet, durant els tres primers mesos de l’any va ser negativa. Molt. Fins a un -7,56%. Una dada, però, molt similar a la de l’índex de referència, que va situar-se en el -7,51%.

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons.

Relacionat

La crisi del coronavirus provoca pèrdues del 45 milions en el fons de reserva

Ara fa unes setmanes, en la compareixença davant les comissions de Finances i de Sanitat del Consell General, el president del consell d’administració de l’FRJ, Jordi Cinca, va admetre, sense parlar de xifres, que s’havia patit un cop dur. També va explicar que, ja durant l’abril i el mail, els moviments dels gestors van permetre reduir les pèrdues. Tot i això, a 20 de maig encara eren importants: d’un 3,23%, uns 45 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending