Tenint en compte les limitacions en l’agrupació de persones a causa de la COVID-19, la trobada s’ha celebrat al matí amb els tècnics públics i parapúblics i a la tarda amb les associacions. L’Observatori, es recorda des de l’executiu, és un òrgan assessor que té l’objectiu de contribuir al coneixement de la situació de les dones i les persones pertanyents als col·lectius amb risc de vulnerabilitat a Andorra per millorar la presa de decisions, planificació i avaluació de les polítiques públiques.
D’aquesta manera, l’ens s’encarrega de la recopilació i anàlisi de les dades existents sobre la igualtat i no-discriminació. Marc Pons ha posat en relleu que amb aquest organisme “es tracta de fomentar a totes les institucions i entitats a analitzar les dades des d’una perspectiva en violència de gènere o en perspectiva de desigualtat d’oportunitats”. De fet, el secretari d’Estat ha destacat la importància de dur a terme un treball “transversal” entre les dues comissions amb els agents que configuren aquest àmbit.
El ple de l’Observatori de la Igualtat es va constituir el passat 30 de juny. Llavors, es va aprovar el projecte, es va explicar l’organització i el desplegament del procés d’implantació d’aquest ens i les comissions que en formen part. El següent pas, que s’ha fet efectiu aquest dijous, era la constitució de les dues comissions.
Entre les dues, destaca que la de la Diversitat alhora està integrada per equips de treball sectorials centrats en gent gran; persones amb discapacitat; infància, adolescència i joventut; persones LGTBI+; i persones nouvingudes.
Les funcions de les dues comissions són, entre d’altres, informar sobre les dades i les mancances actuals en relació amb la situació de les dones i les persones que integren els col·lectius més vulnerables; així com aportar suggeriments, opinions i qualsevol altra proposta que es consideri oportuna. El Govern considera que la participació de diferents agents i el treball en xarxa entre l’Administració, les parapúbliques i les entitats cíviques són cabdals per generar estudis i plans d’acció pròxims a les necessitats de la ciutadania.