Hores d’ara aquesta club que té 650 associats de 35 nacionalitats diferents i que en 30 anys ha recollit 600.000 euros en donacions solidàries diverses, ha recaptat per a la campanya que ha posat en marxa amb els desplaçats ucraïnesos com a destinació 40.000 euros. La campanya resta oberta i es poden continuar fent aportacions (IBAN: AD30 0003 1101 1010 8651 0404). Més o menys, el Club Internacional preveu ajudar 200 persones. D’aquí que amb el recollit fins ara es tinguin garantides dues ‘mensualitats’.
Segons que ha explicat a l’Altaveu el president del col·lectiu, Simon Binsted, amb el que s’ha recollit fins ara es poden assegurar dos mesos. Esperen, això sí, algunes donacions més i arribar als tres mesos d’aportació que es van fixar a l’inici com a repte. Si la col·lecta donés per a més, no es descarta allargar l’ajut. Però per ara tampoc no es contempla. La voluntat és fer la primera donació a principi del mes d’abril. Els darrers dies, explica Binsted, s’ha analitzat la situació amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i amb el cònsol honorari d’Ucraïna, Antoni Zorzano.
“Seria lògic començar al mes d’abril i fer-ho a l’inici de cada mes”, però queden serrells per tancar. Si es lliura una targeta, un xec, els diners en metàl·lic… i com es canalitza. Segurament es faria a la seu social del Club Internacional. I per grups. No pas els 200 beneficiaris alhora. Hores d’ara la targeta d’autorització de sojorn seria el filtre d’identificació. Perquè d’alguna manera s’ha de fet el control, ha remarcat Binsted.
L’INICI DE TOT PLEGAT
El president del Club Internacional d’Andorra treu ferro, entre cometes, a la iniciativa. Bé a dir que tampoc no és que sigui la gran idea. Però remarca que l’entitat té una vocació molt solidària i aquest fet els ha mogut. Solidària i, evidentment, internacionalista. Entre els socis hi ha alguns ucraïnesos i polonesos que seran necessaris, si volen col·laborar, per a qüestions de traducció. “Tots estem immersos en un desastre i havíem d’aportar el nostre granet d’arena”, diu Binsted.
Recorda que hi ha un ventall molt ampli de suport que els desplaçats ucraïnesos el rebran de l’administració -des del permís de sojorn i treball si cal, a la cobertura sanitària- i que la Creu Roja assegura l’alimentació a aquells que puguin tenir dificultats. A partir d’aquí, “no tenen res i per sentir-se millor, per sentir-se humans, han de tenir una mica de diners a la butxaca per fer qualsevulla cosa que vulguin”. “Per fer-los sentir bé”, remarca el president del Club Internacional d’Andorra. “Si poden anar al bar a prendre un cafè o acostar-se al cinema, tot plegat ajudar a què es puguin sentir part de la comunitat”, destaca Simon Binsted.