“Dret preferent” de l’executiu sobre immobles que puguin haver de quedar-se els bancs per deutes

La llei permetrà a Govern una opció de tanteig sobre béns que les entitats financeres estigui a punt d’obtenir via dació en pagament o per incompliment de préstecs sempre que estigui ocupats per persones o famílies en risc de vulnerabilitat

Filloy durant la reunió de la taula d'habitatge.
Filloy durant la reunió de la taula d'habitatge. sfga

Un canvi legislatiu permetrà que el Govern, probablement a través del fons públicoprivat de l’Institut de l’Habitatge, pugui optar a adquirir immobles que, per impagament dels préstecs hipotecaris o per dació, estiguin a punt d’acabar en mans de bancs. Tindria “un dret preferent” sobre aquests béns i el podria executar si en ells visquessin famílies o persones en risc de vulnerabilitat. A banda, s’està ultimant un sistema d’indicadors que ha de permetre afinar les polítiques en aquest àmbit.

Així ho ha explicat Víctor Filloy a la sortida de la reunió de la taula d’habitatge. S’establirà que es pugui tenir un “dret preferent” en situacions de dacions en pagament o de garanties hipotecàries sempre que sigui per “un concepte social”. D’aquesta forma, el Govern tindrà informació de si en l’immoble en qüestió hi ha famílies o persones que puguin quedar en situació de risc. Llavors, es decidirà si es fa servir aquesta preferència “en funció de la realitat que hi hagi en aquesta unitat immobiliària”.

L’opció més plausible seria que aquesta compra de pisos o blocs es tiri via l’Institut de l’Habitatge. Més concretament, amb els fons públicoprivat que s’ha de crear. Justament, els pròxims mesos seran clau en la posada en marxa del nou òrgan. Un primer pas és l’elecció dels membres dels comitè director: dos per part del Govern i un en representació dels comuns. Posteriorment hauran de ser validats al Consell General.

En la reunió el Govern també ha informat que té gairebé enllestit un sistema d’indicadors que ha de permetre disposar “de tota la informació que ja teníem i la que hem creat”. Aquest oferirà “les dades reals” així com de les tendències futures. Segons Filloy, serà una eina clau per poder definir les polítiques a adoptar en aquest àmbit.

Paral·lelament, en els pròxims mesos s’ha d’avançar en un estudi clau pel pla pel dret a l’habitatge. S’ha de poder “analitzar quina és la demanda exclosa”. És a dir, quines famílies i persones on tenen opcions d’accedir al mercat de lloguer actual. I, a partir d’aquí, poder facilitar solucions, com ara els pisos socials.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending