Demòcrates proposa incentius fiscals per fomentar el lloguer d’habitatges a preu assequible

El principal grup de la majoria vol donar un marge d’adaptació a la normativa de sis mesos als propietaris de pisos buits abans de començar la cessió forçosa obligatòria un cop entri en vigor la llei òmnibus

Jordi Jordana i Meritxell López durant la presentació de les esmenes a la llei òmnibus.
Jordi Jordana i Meritxell López durant la presentació de les esmenes a la llei òmnibus. Albert Sanjuan

El grup parlamentari demòcrata ha presentat 48 esmenes al Projecte de llei al creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Entre aquestes es preveu incentius fiscals als particulars i a les societats que tinguin llogats els pisos per sota de 9 euros el metre quadrat i un topall de 1.250 euros mensuals per fomentar el lloguer a preu assequible. Així mateix, es donarà un termini de sis mesos als propietaris de pisos buits per adaptar-se a la normativa abans de començar la cessió forçosa obligatòria.

El president del grup parlamentari que dona suport a Govern, Jordi Jordana, i la consellera general, Meritxell López, han presentat les diferents propostes de modificació del text “per clarificar, millorar o reforçar el contingut de la llei, després de reunir-nos amb els col·lectius implicats i sense modificar-ne l’essència”.

Les deduccions seran per als qui tinguin arrendats habitatges per sota de 9 euros el metre quadrats i amb un contracte d’un màxim de 1.250 mensuals es podran reduir la base de tributació de l’impost de societats en un import equivalent al 5% dels ingressos

Els demòcrates preveuen incentius fiscals per “incentivar i estimular el lloguer”. D’aquesta manera, segons ha explicat López, les societats que tinguin arrendats habitatges per sota de 9 euros el metre quadrats i amb un contracte d’un màxim de 1.250 mensuals es podran reduir la base de tributació de l’impost de societats en un import equivalent al 5% dels ingressos. En el cas dels particulars es podran incrementar un 5% el percentatge de les despeses deduïbles de l’import de la renda a l’hora de fer la declaració de l’IRPF. Així mateix, per impulsar la compra d’habitatges com a residència habitual, els demòcrates proposen incrementar el llindar màxim pel qual es pot deduir una hipoteca. Actualment, la quantitat és de 1.000 euros i es proposa que sigui de 5.000 anuals.

D’altra banda, els contractes que s’hagin signat fins al 2019 i que incloguin en el preu els serveis com la calefacció o l’aigua s’estableix que el propietari podrà actualitzar l’import dels quals encara que no es pugui determinar quin és el consum individualitzat. Ara bé, per poder-ho fer “haurà d’acreditar-ho amb les factures de l’any de compra de l’any anterior”.

També volen modificar la Llei d’arrendaments de finques urbanes per establir sancions per als sotsarrendaments i per aquells immobles que es lloguin sense certificat d’habitabilitat.

RETARDAR LA CESSIÓ DELS PISOS BUITS

Una de les qüestions que ha aixecat més polseguera és la cessió forçosa obligatòria per aquells pisos que estiguin buits. En aquest sentit, Jordi Jordana ha explicat que proposen retardar mig any la cessió dels pisos buits des de l’entrada en vigor del text perquè “els propietaris puguin adaptar-se a la normativa”. En aquest sentit, vol que es comptabilitzi el consum zero d’aigua o d’electricitat des dels darrers 18 mesos.

En el cas dels habitatges d’ús turístic, es proposa que els que tinguin cinc estrelles i estiguin en un edifici en què no superin el 30% en lloc de perdre la llicència al cap de tres anys ho facin en cinc “per amortitzar les inversions realitzades”

La durada de la cessió es manté en cinc anys i l’executiu es reservaria el dret de renunciar al seu ús si la reforma suposa un cost no amortitzable en un termini de tres anys d’acord amb el preu assequible que s’estableixi. En cas que sí que s’executin les obres, el propietari tindrà el deute amb Govern per la part del cost dels treballs de compensar fins al límit de dues anualitats.

En el cas dels habitatges d’ús turístic, es proposa que els que tinguin cinc estrelles i estiguin en un edifici en què no superin el 30% en lloc de perdre la llicència al cap de tres anys ho facin en cinc “per amortitzar les inversions realitzades”, tal com ha explicat Jordana. Això serà per aquells que haguessin fet el tràmit entre el setembre del 2022 i el desembre del 2023. Així mateix, a la resta se’ls permetrà acabar la temporada d’hivern fins al 30 d’abril del 2028, tal com havien demanat els empresaris del sector.

INVERSIÓ ESTRANGERA

D’altra banda, es dona compliment a les demandes de la patronal i pretén apujar el llindar pel qual se’l considera participació estrangera passant d’un capital del 25% al 50% o superior. En aquest sentit, el president del grup parlamentari demòcrata exposa que des del 2012 que està fixada així i canviar-ho seria un problema”. Afegeix que “seria enravessat mantenir el 25% per a les noves societats i l’actual per a les antigues”. Així mateix, també s'exlou els andorrans del règim d'inversió estrangera.

Pel que fa a la inversió forana en immobles queden exclosos de la limitació les promocions immobiliàries situades en parròquies que hagin dut a terme una revisió del pla d’urbanisme per adaptar-lo a les conclusions de l’estudi de capacitat màxima de càrrega o aquelles que es destinin a lloguer a preu assequible.

Finalment, pel que fa a les autoritzacions de residència sense activitat lucrativa s’incrementa el dipòsit dels 400.000 a 600.000 euros.

CIUTADANS COMPROMESOS

Per la seva part, l’altre grup parlamentari que dona suport a la majoria, Ciutadans Compromesos, també ha presentat esmenes encaminades a alleugerir el cost de la vida de les famílies. Algunes de les quals són idèntiques a les de DA com l’import màxim a deduir d’una hipoteca en l’IRPF o les sancions per sotsarrendar o llogar un pis sense cèdula d’habitabilitat.

La formació liderada per Carles Naudi proposa incrementar de 750 a 1.000 euros la deducció per IRPF en el cas de les persones que tenen fills o padrins a càrrec. Així mateix, vol adaptar la legislació als preus actuals del mercat residencial de compra. Per això, l’exempció de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) per la compra d’un primer habitatge o per l’adquisició arran d’un canvi substancial de la situació familiar (divorci, arribada d’un fill, fer-se càrrec d’una persona gran) passaria de 400.000 a 500.000 euros.

El president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, en una compareixença al Consell.
El president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, en una compareixença al Consell. SFGA

Per protegir els llogaters de la ‘trampa del fill’ vol fer corresponsable a l’agent immobiliari en cas que hagi participat en la infracció.

En matèria d’immigració afegeix un nou requisit per obtenir el permís de residència i treball per compte propi per tal que la persona demostri que és propietària d’un pis al Principat o que ha iniciat els tràmits per fer-ho. Segons Naudi, “això ajudaria a evitar els lloguers temporals i possibles situacions d’especulació”. Pel que fa al reagrupament familiar s’incrementa el termini de residència al país de tres mesos a mig any “per tenir un major arrelament al país”.

 

Comentaris (15)

Trending