Trobar un pis de lloguer a un preu assequible és buscar una agulla en un paller. A Andorra això, gairebé no existeix. Els preus han pujat molt i això afecta cada vegada més afecta les famílies que tenen problemes per arribar a final de mes. Això obliga, en alguns, casos a haver de recórrer als ajuts socials que dona Govern o a entitats com Càritas.
González ha explicat que aquesta setmana els hi ha arribat un cas d’una persona que “li demanen 785 euros en una pensió per una habitació sense cuina i amb lavabo”. Mentre explicava aquest relat s’esgarrifava perquè “això no és normal”. En aquest sentit, remarca que “em fa pena perquè no és una mesura de vida digna i no s’hauria de permetre que a Andorra la gent visqués d’aquesta manera”. El president de l’entitat a Sant Julià de Lòria remarca que “una persona que cobra 1.300 euros i n’ha de pagar gairebé 850 de lloguer és complicat que pugui viure”.
35.000 EUROS EN AJUDES EL 2023
D’altra banda, durant el 2023, l’ONG ha ofert ajudes per un import de 34.800 euros. Això suposa un 40,35% menys que l’any anterior. En aquest, cas, però cal deixar clar que es van destinar 20.000 euros per als afectats a la guerra a Ucraïna. Segons Jordi González, s’han atès una vuitantena de famílies, un nombre similar al del 2022. En aquest sentit, el perfil dels atesos, són “gent arrelada al país que treballa, però amb el salari no n’hi ha prou perquè han de pagar lloguers d’escàndol”.
“En l’aspecte sanitari fem un esforç important i fem de primer pagador perquè les visites al metge, les proves i les medicines són cares. Quan la CASS els hi fa el pagament ens ho retornen a poc a poc”
Les principals demandes són aliments i medicaments. Precisament, en alimentació s’hi ha destinat més de 14.600 euros, mentre que les despeses mèdiques i farmacèutiques n’han suposat prop de 6.000. “En l’aspecte sanitari fem un esforç important i fem de primer pagador perquè les visites al metge, les proves i les medicines són cares. Quan la CASS els hi fa el pagament ens ho retornen a poc a poc”, ha manifestat.
Jordi González, considera que la situació s’ha normalitzat en l’àmbit de les ajudes després de la situació que es va viure amb els temporers durant el primer any de la pandèmia. Assenyala que “Sant Julià de Lòria és una parròquia on sempre hi ha demanda d’ajudes perquè hi ha persones amb una vida senzilla i precària”. Així mateix, posa en relleu que “en moltes ocasions són ajudes puntuals a famílies que en un mes tenen una dificultat”.