Dèficit de 22 milions a la branca general de la CASS i superàvit de 28 a la de jubilació

Les dades a 30 de setembre evidencien que s’acabarà tancant l’any amb xifres més positives de les inicialment previstes gràcies a un increment fort dels assalariats i dels autònoms, especialment pel que fa a l’àmbit que gestiona les pensions

Comentaris

El rètol de la CASS a la seu de la parapública.
El rètol de la CASS a la seu de la parapública. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va tancar el tercer trimestre amb dades relativament més positives que les inicialment previstes quan es va elaborar el pressupost per a l’exercici. Així, com és habitual, la branca general té dèficit, però per sota del que s’esperava: uns números vermells de 22 milions que, cal recordar, es cobriran amb una transferència de Govern. En canvi, les dades són positives a la branca de vellesa, amb un superàvit superior als 28 milions, que ja supera, i amb escreix, el que es preveia per a tot l’exercici.

Així s’ha informat des de la mateixa CASS, després de la reunió del consell d’administració de la parapública. Les dades evidencien que cada cop hi ha més assalariats (45.652 persones, un 3,4% més que l’any anterior) i més autònoms (8.728, un 3,9% més). I això es tradueix en un increment dels ingressos que, però, queda per sota de la pujada de les despeses, especialment a la branca general.

Així, la recaptació en aquest àmbit ascendeix a 140,7 milions, sumat el que es percep directament per les cotitzacions (127) i les cotitzacions de les prestacions que paga la CASS (13,7). Això suposa un 9,4% més que els tres primers trimestres del 2023. Ara bé, les despeses també han crescut i ho han fet més: un 12,1%. Es queden en 162,8 milions, comptant per un costat els 105,9 de prestacions sanitàries i els 56,9 que s’han pagat en baixes o pensions d’invalidesa o orfenesa. En total, doncs, el dèficit es queda en 22 milions. Cal tenir en compte que en el pressupost del 2024 preveia uns números vermells per a tot l’exercici de 31,2 i, per tant, tot fa pensar que s’acabarà per sota.

La situació és ben diferent de la branca de jubilació. Les despeses igualment creixen més que els ingressos (11,1% i 9,8%) respectivament, però el balanç, en aquest cas, es manté en positiu. Així, s’han recaptat un total de 154,9 milions d’euros i, en canvi, s’han pagat, principalment en pensions, només 126,8. Per tant, es tanca el tercer trimestre amb superàvit: 28,1 milions. Aquesta xifra està molt per sobre dels 17,8 amb què la CASS entenia que s’acabaria tancant el 2024 a l’hora d’elaborar el pressupost.

Paral·lelament, el consell d’administració també ha pres una altra mesura que, s’entén, contribuïra a millorar l’atenció als assegurats i les persones que han de fer tràmits amb la CASS. Així, una de les taules de les oficines quedarà reservada per a gestions que es poden fer de forma àgil, com ara demanar extractes de punts o ingressos, modificar dades o recollir documentació. A aquesta es podrà accedir sense cita prèvia -tot i que es manté aquesta opció- i, per tant, només esperar el torn per ordre d’arribada. La resta de taules s’especialitzaran en tràmits més complexos.

Comentaris (2)

Trending