La crisi del coronavirus provoca pèrdues del 45 milions en el fons de reserva

L’ens admet que va registrar fortes davallades al febrer i al març, però defensa que s’ha començat a recuperar a partir de l’abril i que està en bona situació per afrontar l’actual conjuntura als mercats

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons.
Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons. Liberals d'Andorra

La crisi global del coronavirus ha impactat de forma important el fons de reserva amb els diners que han de servir per pagar les pensions. En concret, entre l’1 de gener i el 20 de maig, la pèrdua acumulada és del 3,23% -uns 45 milions d’euros-. Des de l’entitat, però, s’ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat, tot apuntant que a l’abril i al maig es va començar a recuperar part dels diners i defensant que l’entitat està en bona situació per afrontar uns temps convulsos als mercats.

Davant de les comissions legislatives de Finances i de Sanitat, el president del consell d’administració del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Jordi Cinca, ha avançat quin ha estat, fins ara, l’impacte de la crisi sanitària. Ha recordat que, ja prèviament a l’expansió de la Covid-19, el context no era senzill, ja que estava marcat per “un binomi rendibilitat-seguretat molt dolent”, el que provocava que “els actius que ens farien estar més tranquils, no donaven cap mena de rendiment, o fins i tot era negatiu”. A més, la renda sobirana estava “sota mínims”.

Les pèrdues van començar al febrer i van arribar a ser del 8% al març, però s'han aconseguit rediur en els dos darrers mesos

I és en aquest panorama complex on el coronavirus ha provocat fortíssimes turbulències -“la tempesta perfecta”, ha definit Cinca, tot remarcant que “no hi ha alternativa perquè el coronavirus afectat tot el planeta- a les borses i als mercats financers, on s’han d’invertir els diners de l’FRJ. En concret, 1,391,7 milions a finals del 2019, el que representava un increment de 153,09 al llarg de tot l’exercici, dels quals 41,05 provinents dels excedents de la branca jubilació i 112,04 pels rendiments aconseguits amb les inversions realitzades.

Cinca ha indicat que, ja al febrer, el fons va registrar pèrdues arran dels problemes econòmics viscuts a la Xina, primer país on va colpejar la pandèmia. La situació es va extremar al març, amb l’esclat de l’epidèmia a Europa. Tot i això ha assegurat que la tasca dels gestors durant l’abril i el maig ha permès iniciar una recuperació. En global, entre l’1 de gener i el 20 de maig, la pèrdua acumulada seria del 3,23%. “Hem sabut reaccionar”, ha afirmat.

I és que, segons ha revelat, entre febrer i març, la caiguda va arribar a ser del 8%. Amb el pas dels dies, s’ha aconseguit fer remetre aquesta davallada que “és lògica dins la lògica del mercat”. En canvi, ha destacat, “la bona notícia és la rapidesa amb la qual ens estem recuperant”.

La CASS alerta de la necessitat de prendre mesures per guanyar temps i poder repensar un nou model de sistema de pensions

El president del consell d’administració de l’FRJ ha fet una crida a “estar tranquils” perquè, al seu entendre, “no ens hem de preocupar més enllà del moment”. En aquest sentit, ha defensat que l’entitat es troba en una bona situació per afrontar l’actual conjuntura que “és seriosa però temporal”. Així ha explicat que “el fons no té necessitat de vendre res a curt termini i disposa de liquiditat i de temps per aprofitar les oportunitats que es generin en moments del pànic de mercat”.

Més enllà dels resultats del 2019 i del 2020, la compareixença ha servit perquè tant Cinca com el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font, hagin tornat a advertir de la necessitat de prendre mesures per garantir la sostenibilitat del sistema. Així, han posat en relleu les dades del darrer estudi actuarial, ja avançades per Altaveu, que situen en l’any 2024 el moment en què la branca entrarà en dèficit. “Hem de prendre mesures per guanyar temps i, després, poder treballar amb canvis a 20 o 30 anys vista”, ha reclamat Cinca, tot remarcant que “la tendència és inequívoca; si no es fa res, això serà així”.

Sobre les possibles opcions, ha indicat que haurien de ser vàries, com ara incrementar cotitzacions o endarrerir l’edat de jubilació entre altres, “simultànies” per “allargar al màxim la vida del fons”. Tant Cinca com Font, però, han apuntat que més tard o d’hora caldrà abordar un “canvi de model”. En paraules del segon, “pensar un sistema de pensions fet al segle 21”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending