Creu Roja reincorpora Jordi Fernàndez alhora que activa un protocol per combatre l’assetjament

L’entitat dóna per fet que la pandèmia es mantindrà temps i posa en marxa un projecte per fer-hi front que la tracta com un fet estructural i ja no conjuntural

El vicepresident de la Creu Roja, David Fraissinet, ha dut a terme una compareixença telemàtica. CREU ROJA ANDORRANA

El 2019 Creu Roja tenia una vintena de treballadors. Actualment en són més de cent. Pel mig una pandèmia que es va haver d’assumir com una urgència i, per tant, un element conjuntural. Però que ara “deixa de ser conjuntural per passar a ser estructural”. Així ho ha destacat el vicepresident de l’entitat, David Fraissinet, que ha anunciat la reincorporació de Jordi Fernàndez a la direcció general de l’ONG en el marc d’un projecte que s’està acabant de dissenyar i en què la “participació i la transversalitat” són clau.

Fraissinet, que en absència de Fernàndez des de l’agost, s’havia convertit en el portaveu de l’entitat malgrat que ha acabat donant una resposta coral, amb “un màxim servei a la societat amb gran professionalitat i dedicació”, ha protagonitzat aquest dilluns una compareixença telemàtica que embolcallada d’altres elements no gaire concrets al tomb del projecte ‘Endavant tots junts’ tenia com a objectiu obvi anunciar, justament, el retorn de Fernàndez després que a l’agost s’anunciés que se l’havia apartat del càrrec. Avui, Fraissinet ha deixat clar que es tractava d’una excedència i que tot plegat s’està gestionant com un procés laboral ordinari.

El vicepresident de Creu Roja ha explicat que al seu dia “ens van arribar un seguit de neguits i queixes” de forma anònima que a banda de portar el director general a haver d’assumir una excedència pactada també va comportar que es fes “una anàlisi” i ha assegurat que directament o indirectament a través dels responsables de grup “hem escoltat a tothom” i “ens hem cregut a tothom”

Fernàndez va ser acusat de forma anònima per algunes col·laboradores de l’entitat d’haver-se sobrepassat. Aquest comportament suposadament reprovable mai no es va concretar en cap denúncia ni en cap acció. I després de sis mesos i d’un treball intern amb una empresa especialista en recursos humans i la gestió d’equips i clima laboral, la junta directiva de la Creu Roja ha decidit de forma unànime repescar Jordi Fernàndez, que “ocupava un espai molt important” i que a partir d’ara el continuarà ocupant.

David Fraissinet ha explicat que al seu dia “ens van arribar un seguit de neguits i queixes” de forma anònima que a banda de portar el director general a haver d’assumir una excedència pactada també va comportar que es fes “una anàlisi”. El vicepresident de Creu Roja ha assegurat que directament o indirectament a través dels responsables de grup “hem escoltat a tothom” i “ens hem cregut a tothom”. Però en cap moment hi ha hagut ni el més mínim element per iniciar cap acció legal contra Fernàndez.

Això sí, en el marc dels canvis que es volen implementar dins de la Creu Roja -els propers mesos s’analitzarà de forma conjunta amb tot el personal i els col·laboradors i també amb l’empresa contractada abans citada quina Creu Roja es vol i el nou projecte definitiu s’implementarà el segon semestre el 2022- s’ha elaborat un protocol per combatre l’assetjament per raó de sexe o de gènere i, alhora, per fomentar la igualtat efectiva en el lloc de treball. Fraissinet no ho ha lligat directament a Fernàndez. Però si ha deixat entreveure que tothom és més sensible a la qüestió i que s’han posat els mitjans perquè no hi hagi ni la més mínima queixa.

El vicepresident de la Creu Roja, que no ha donat cap pista sobre les noies que al seu dia van fer arribar de forma anònima el seu malestar pel tracte que suposadament els proferia el director general de l’entitat, ha destacat la transversalitat dels membres de la junta -“venim de mons molt diferents”- per ressaltar la importància de la unanimitat en la repesca de Fernàndez. Això no obstant, “no tindré la gosadia de dir que totes les persones que treballen o col·laboren amb la Creu Roja creuen que la tornada del director general és bona. No hem fet aquest exercici”.

CREIXEMENT

Fraissinet ha explicat també que la pandèmia i els elements col·laterals que hi van associats han fet créixer molt l’entitat. Creu Roja preveia a l’octubre “no tornar a 25 empleats però potser sí a 50 o 60”. La sisena onada i la variant Òmicron ho ha fet impossible i ara ja no es tracta la crisi sanitària com una urgència sinó com quelcom que caldrà atendre durant temps, que anirà més enllà del 2022. Els ‘stop labs’ o la botiga solidària són alguns dels projectes lligats a la Covid als quals la Creu Roja dóna resposta.

I més enllà d’això hi ha des dels centres de dia d’Andorra la Vella i Sant Julià, amb una cinquantena d’usuaris en conjunt que podrien créixer una mica més “de forma controlada” a tot allò que té a veure amb la teleassistència o el transport sociosanitari. I algun altre servei, ha explicat Fraissinet sense donar-ne detalls, respecte del qual la Creu Roja Andorrana treballa.