Així ho ha explicat el president de l’entitat, Josep Pol, en els instants previs a la celebració de l’acte que ha servit per commemorar el Dia Internacional de la Creu Roja. Una celebració que ha servit per fer balanç de la feina feta al llarg del 2023, però també per fer una mirada de futur. I, en aquest sentit, es té clar que cal ampliar encara més els àmbits d’actuació de l’ONG.
Sobre el projecte de pisos tutelats a Sant Julià, Josep Pol deixa clar que la voluntat és participar, aportant els 300.000 euros ja compromesos, però “no podem posar més”; per tant, tot depèn ara que hi hagi acord entre comú i Govern per assumir un cost que gairebé s’ha duplicat
Així, per un costat, es treballa intensament per tancar l’obertura d’un quart centre de dia per a gent gran. Seria a les valls del Nord, per donar servei a la Massana i a Ordino. S’entén, ha indicat Pol, que aquí és més prioritari tenint en compte que a Encamp l’ampliació del casal del poble ja preveu, justament, la creació d’unes dependències d’aquest tipus. “Entre uns i altres, esperem arribar a bon port i que sigui una realitat abans de finals d’any”, ha comentat el president de la branca andorrana de Creu Roja. Pel que fa als usuaris a qui podrà donar servei ha estat prudent. “Dependrà del que parlem amb els comuns respectius”, ha indicat.
Pel que fa al dels Paraires, el darrer a posar-se en marxa, Pol ha indicat que es troba actualment entre un 70% i un 80% de la seva capacitat. “Mentre els usuaris puguin tenir un mínim de dependència, la idea és poder ajudar-los amb aquest servei perquè puguin continuar vivint a casa seva”, ha manifestat.
Per altra banda, també es posa fil a l’agulla per abordar un projecte que també es veu prioritari. “Arran de la pandèmia, molts joves han patit problemes de salut mental o similars”, ha recordat Pol. I a ells estarien dirigits els tres programes del Club d’Activitats Comunitàries Eria, que és el nom que finalment es donarà al centre comunitari per a aquest col·lectiu. Un, dedicat a persones entre 13 i 23 anys amb un “consum actiu” de drogues -el programa ‘Còpsia’, dividit en dues franges d’edat (menors i majors)- que apostaria per l’esport com a eina per evitar que es desenvolupi una addicció més forta; un segon per a aquells afectats per un “consum addictiu”; i un tercer ja pensat directament en problemes de salut mental. En aquest cas, el ventall de possibles usuaris s’obriria a partir dels set anys i fins als 23.
El president de Creu Roja ha avançat que la idea és que totes tres àrees es puguin posar en marca aquest mateix any. La idea inicial seria que no calgui buscar nous espais per ubicar-les, sinó “optimitzar els recursos que ja tenim”. Així, es considera que es podrien fer servir els mateixos centres de dia. “La gran majoria d’usuaris”, ha explicat Pol, marxen a les sis i, per tant, això ens dona una franja horària durant la qual queden buits”.
Un altre projecte en què es volen implicar són els pisos tutelats per a la gent gran. Des de l’entitat, s’ha recordat, hi ha el compromís d’aportar 300.000 euros, però es lamenta que el pressupost ara “s’ha gairebé duplicat”. Ells, però, deixen clar que “no podem posar més”. Per tant, la pilota queda en el teulat de comú i Govern que, per ara, mantenen diferències sobre quin cost ha d’assumir cada administració.
Creu Roja, segons ha explicat, compta actualment amb prop de 4.300 socis. En aquest sentit, Jordi Fernández ha volgut remarcar la importància d’aquesta xifra, que suposa un elevat percentatge de la població. “I tots ells confien en la nostra tasca”, ha valorat. El 2023, va tancar amb 58 empleats i amb prop d’11.800 hores de voluntariat, el que suposa un increment de gairebé el 12% en comparació amb el 2022. També s’ha posat en relleu que, actualment, les subvencions directes de Govern suposen únicament el 7,58% dels ingressos de l’ONG.