La Coordinadora per l’Habitatge veu “un avenç” en el pla de Govern però el considera “insuficient”

Des del grup es valora que hi ha accions que poden suposar una millora, com la posada al mercat de pisos buits, però es lamenta que no hi hagi una regulació amb topalls sobre els preus

La darrera manifestació en favor de l'habitatge digne.
La darrera manifestació en favor de l'habitatge digne.

Un pas endavant? Sí. Encara insuficient, també. Així veu la Coordinadora per un Habitatge Digne el paquet de mesures anunciat des del Govern i que té com a objectiu intentar posar fins a 1.500 pisos al mercat de lloguer. Des del grup, a l’espera d’un anàlisis més profunda, admeten que hi ha un “avenç” però també lamenten que entre les accions no s’inclogui una que consideren essencial: una regulació dels preus amb un límit màxim establert. Insisteixen en el fet que “no pot ser que un dret fonamental estigui subjecte al mercat lliure”.

Fonts consultades per Altaveu han volgut assenyalar, en primer lloc, el fet que l’anunci de les mesures -i la futura entrada a tràmit de la llei- queda molt a prop de l’1 de maig, data per a la qual es preveu una nova mobilització per protestar contra la situació de l’habitatge al país. Entenen que, en certa forma, és una mena de resposta a aquesta convocatòria. I no neguen que, almenys en alguns aspectes, es pot parlar de millora. Amb matisos, però.

“Al final, veiem que cal valorar positivament l’avenç que s’està fent, però falten coses”, han indicat els representants de la Coordinadora. Essencialment, malgrat la llarga llista de mesures avançades des del Govern, s’entén que no n’hi ha una que, al seu entendre, seria clau per afrontar de forma realment efectiva la situació. “Una de les coses que reclamen és la regulació de preus, amb un índex de referència”, ha recordat.

Els quatre ministres just abans de comparèixer davant la premsa.

Relacionat

Govern defensa que forçar la cessió de pisos buits per posar-los a lloguer no vulnera la Constitució

En aquest sentit, es recorda que Govern va parlar vàries vegades de “dret comparat”. És a dir, que s’havia mirat legislació de països de l’entorn. En canvi, es recorda que “Espanya va aprovar fa poc una llei amb una mesura d’aquesta mena” i, en canvi, en les anunciades per l’executiu no n’hi ha res. I seria molt necessària, segons asseguren.

“Falta aquesta regulació i cal també ficar topalls. No pot ser un índex només informatiu”, defensen des de la Coordinadora. De fet, l’entitat remarca que “no pot ser que un dret fonamental estigui subjecte a un mercat lliure que ha demostrat que no té la responsabilitat per garantir que totes les persones hi tinguin accés”.  

Pel que fa a les mesures concretes, es considera que la limitació a la inversió estrangera no resol, ni de bon tros, el problema de l’especulació. “Una bona part dels principals causants de la pujada de preus són els grans propietaris del país i les accions no afecten de cap manera les grans fortunes, que no tindran limitació per continuar comprant béns immobles”, lamenten des de l’entitat, tot apuntant que “sembla que vinguin a dir que ja s’encarregaran ells d’omplir-se les butxaques‘

Pel que fa a la possible expropiació, ni que sigui temporal, de pisos buits, des de l’agrupació es recorda que sempre han reclamat que aquests immobles s’havien de destinar a lloguer. Ara bé, alerten que “cal assegurar que siguin a preu assequible; de què servirà si no es fa això?”. Una situació que també es dona amb la limitació sobre les promocions estrangeres, tret d’aquelles que, justament, persegueixin construir pisos per a ser arrendats.

En definitiva, hi ha certa satisfacció per lluny de ser total. “Es fan passos però es queden curts i no es resol el principal problema que és la pujada de preus de lloguer i la dificultat per accedir a un pis de compra”, han advertit des de la Coordinadora.

Comentaris (16)

Trending