La Coordinadora per l’Habitatge crida a la mobilització per evitar que el 2027 “sigui un any dur”

El moviment ciutadà ha celebrat un acte per commemorar el primer aniversari de lluita i ha convocat per dimarts vinent una assemblea oberta per decidir si tornen al carrer

Un moment de l'acte d'aniversari de la Coordinadora per l'Habitatge Digne.
Un moment de l'acte d'aniversari de la Coordinadora per l'Habitatge Digne. Albert Sanjuan

La Coordinadora per l’Habitatge Digne ha celebrat el primer aniversari de la lluita del moviment ciutadà a la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna amb l’assistència d’una quarantena de persones. Durant l’acte s’ha explicat que dimarts vinent s’ha convocat una assemblea oberta per decidir si es duen a terme noves mobilitzacions al carrer. Tant els membres de l’entitat com els assistents han mostrat el seu temor davant del que pot passar a partir del 2027 quan s’acabin les pròrrogues dels contractes de lloguer i s’ha fet una crida a tornar al carrer “per evitar que sigui un any dur”.

El Principat podria viure noves manifestacions al carrer per protestar contra la situació de l’habitatge. Així se’n desprèn de l’acte que ha celebrat aquesta tarda la Coordinadora per l’Habitatge Digne. De fet, el pròxim dimarts 19 de novembre a les 18.30 hores hi ha prevista una assemblea oberta per copsar l’ambient de la ciutadania i si es decideixen noves mobilitzacions, més enllà de coordinar l’assistència a la protesta del 6 de desembre a la Seu d’Urgell convocada per Pirineu Viu.

“Les pròrrogues fins al 2027 han tingut un efecte somnífer, però quan s’acabin i el propietari digui que no renova el contracte o que l’apuja molt tot es dispararà”

El portaveu, Joan Ramon Crespo ha explicat que “les pròrrogues fins al 2027 han tingut un efecte somnífer, però quan s’acabin i el propietari digui que no renova el contracte o que l’apuja molt tot es dispararà”. Per aquest motiu, considera que “és el moment de continuar batallant fort perquè quan arribi el dia no ens agafi desprevinguts”. En aquest sentit, Rebeca Bonache, responsable d’organització de la Coordinadora, ha deixat clar que “la gent s’ha d’unir per tal d’evitar que ens arribi una carta i que ens diguin que ens volen fora del pis”. Afegeix que “el 2027 serà un any dur si no aconseguim res”.

Crespo remarca que “la gent continua tenint malestar i amb voluntat de sortir al carrer”. Confia que si es tornen a fer manifestacions “que ho facin amb la mateixa força”. I és que remarca que “cada vegada hi ha més afectats per la trampa del fill i de la llei òmnibus no n’esperem res”. Critica que encara no s’hagi fet públic l’índex de preus de referència, ni s’hagi creat el registre de la propietat i no saben què passarà amb els pisos turístics. Per això creu que “la unió és l’única manera que hi ha per pressionar el Govern”.

Per la seva banda, un altre dels membres de la Coordinadora de l’Habitatge, l’Adrià ha exposat que “poques coses estan canviant, la ciutadania continua fotuda i els llogaters estan nerviosos”. Ha posat el crit al cel perquè “hi ha qui diu que pisos a 800 euros són a preu assequible i qui controla el mercat de l’habitatge no són els poders públics, sinó els grans tenidors. Quanta gent que hi ha al Consell General té un càrrec i un munt de pisos a la butxaca”.

ESPECULACIÓ I PRESSIÓ

Durant la jornada, ha intervingut en John, del Moviment per l’habitatge de Catalunya. Ha centrat la seva intervenció en l’especulació i com “l’oligarquia financera” i grans inversors prenen el control de l’oferta i “deixen alguns pisos buits per inflar els altres. Ha posat en relleu models basats en el turisme i la gentrificació i que són “com un aparador i una careta amable”.

En John explicant què és l'especulació.
En John explicant què és l'especulació.

En el torn de paraules ha intervingut el conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, qui ha alertat que les esmenes dels grups de la majoria (Demòcrates i Ciutadans Compromesos) “són per afavorir  els grans propietaris i els seus votants i ara és el moment de fer pressió i sortir al carrer”. Afegeix que “hem de fer quelcom per evitar que les esmenes tirin endavant”.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, també ha pres el torn de paraula. Insisteix que la “situació del país l’han provocat les polítiques neoliberals de Demòcrates”. Ha tornat a remarcar la importància que el salari mínim estigui a 1.550 euros perquè “un 80% del problema que hi ha amb els sous venen derivats de l’habitatge”.

Comentaris (14)

Trending