Coopalsa haurà de consultar al comitè d’empresa si vol fer canvis permanents dels horaris de treball

El laude marca que la proposta s’haurà de presentar a l’òrgan de representació de la plantilla, acció “amb caràcter preceptiu però no vinculant”, i també que si les modificacions són puntuals per assumir imprevistos s’haurà d’oferir als xofers i aquests tindran llibertat per acceptar o no

Un bus de Coopalsa.

El laude que ha donat la raó als conductors de Coopalsa i que estableix que la companyia ha de recuperar els horaris anteriors, tal com demanava la plantilla, també fixa les condicions per fer altres modificacions en el futur. En aquest sentit, la resolució apunta que si l’empresa vol fer canvis permanents en les jornades laborals dels seus treballadors, ho haurà de consultar prèviament amb el comitè. A la vegada, també fixa que si es tracta de variacions en la planificació puntuals, per fer front a imprevistos, s’haurà de proposar als empleats i aquest tindran llibertat d’acceptar o no, igual que per fer hores extraordinàries.

Així es posa en relleu en la part dispositiva del laude, a la qual ha tingut accés Altaveu. En la resolució, cal recordar, s’obliga a l’operadora de les línies de les valls d’Orient i del Nord, així com la circular, a “restaurar als conductors la jornada laboral de 40 hores setmanals i els seus horaris existents amb anterioritat al 4 de novembre de 2024”. Per tant, es farien vuit hores en intensius de matí o tarda, durant cinc dies a la setmana amb dos de descans que, preferiblement, haurien de ser seguits.

Per implementar aquesta obligació, es donava 15 dies a l’empresa, tot indicant que serà “de forma gradual” i amb una excepció: “aquells treballadors que individualment i en virtut del seu contracte de treball hagin o vulguin formalitzar clàusules que s’obliguin a realitzar jornades en torn partit”. En aquests casos, però, sempre s’hauria de respectar el descans mínim entre jornades de dotze hores diàries seguint el que marca el Codi de Relacions Laborals.

Els conductors de Coopalsa recuperaran els antics horaris i no aniran a la vaga

Més enllà de la resolució concreta al conflicte, el laude també fa una previsió de cara al futur, tot indicant les condicions a complir en el cas que Coopalsa vulgui variar novament horaris. De fet, ja indica que si aquestes tinguessin “caràcter essencial i/o de permanència en el temps”, el que caldrà és que “la direcció de l’empresa ha de consultar el canvi, prèviament al Comitè d’Empresa”. Això sí, aquest tràmit serà “preceptiu però no vinculant”.

La resolució també aborda la fórmula per “fer front als imprevistos” que puguin requerir “treballar en moments puntuals o amb caràcter temporal”. En aquesta situació, s’indica que “en primera instància l’empresa ha de procedir a fer un oferiment d’acceptació voluntària entre els conductors que consideri més adequats”. Si aquests accepten, s’haurà de donar “el posterior descans proporcional” o considerar el temps treballat com a “hores extraordinàries i voluntàries”. Una voluntarietat que, es deixa clar, afecta totes dues parts: “ni es pot obligar l’empresa a oferir-les ni es pot obligar els treballadors a realitzar-les”.

La resolució no imposa cap condemna a costes ni a Coopalsa ni als treballadors, tot destacant “la bona col·laboració i cooperació durant el procediment d’arbitratge” i el fet que “no s’ha obstaculitzat el pronunciament del present laude, a l’haver facilitat la documentació requerida que s’ha considerat oportuna”. El pronunciament “exclou qualsevol altre procediment, demanda de conflicte col·lectiu o vaga sobre les matèries específicament aquí resoltes” i “gaudeix de caràcter vinculant per les parts implicades i és d’obligat compliment”. Sí que hi ha la possibilitat -i caldrà veure què decideix Coopalsa, d’impugnar-lo davant la sala civil del Superior.