No es pot negar que el conseller general de Concòrdia ha estat contundent des del primer moment a l’hora d’exposar la pregunta que feia aprofitant la sessió de control a Govern. Així, ha recordat que “la situació de l’habitatge només empitjora i cada cop comprar-se un pis és més inassolible per a la majoria d’andorrans”. Així, ha denunciat que “mentre els preus pugen, s’ha permès l’establiment de milers d’inversors estrangers”. Més de 6.000, ha indicat, des que DA està al poder -any 2011-. “Busqueu arreu del món un país on se sigui tan permissiu; en trobareu ben pocs”, ha comentat.
Bartolomé ha acusat DA de “fer d’Andorra un jardí pels inversors estrangers” i, en canvi, “d’oblidar el més important”, fet que ha provocat que el Principat sigui ja “un lloc irreconeixible”. Al seu entendre, “aquest Govern decideix i en les mesures més importants ho fa sempre a favor dels més privilegiats”. Per això, ha etzibat que “vosaltres heu provocat la crisi de l’habitatge i qui es pensi que l’arreglareu es fa una falsa il·lusió”.
Des de l’executiu, la ministra de Justícia i Interior ha defensat la necessitat d’obrir la nova quota, de 125 autoritzacions, tot indicant que hi ha persones que han iniciat els tràmits per crear una empresa a Andorra amb capital estranger i que, posteriorment, necessitaran poder instal·lar-se al país. “Seria injust que quan acabin aquest procés els diguem que no els atorguem el permís”, ha justificat. En tot cas, també ha volgut recordar que la llei òmnibus canviarà aquest sistema i això permetrà fer “un millor control”. Per exemple, es podrà fer seguiment per comprovar que qui ve realment té una activitat econòmica al país.
Molné ha acusat Bartolomé de fer “demagògia” i ha lamentat que “criminalitza” una inversió estrangera que “pot ser positiva”. Això sí, “ben controlada” i, per això, s’ha d’aprovar la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge.
Comentaris (4)