La situació és especial greu, han assegurat les famílies consultades, durant les nits. No hi ha pràcticament personal. No ja sanitari, que tampoc, sinó de cap mena. Per la qual cosa qualsevol incidència que hi pugui haver l’han d’assumir ja siguin els infermers, els auxiliars, els tècnics en cures… qui sigui que hi hagi. I sovint les tasques que han d’afrontar res no tenen a veure amb la seva preparació i amb la comesa que tenen teòricament encomanada. D’aquí que s’exigeixen solucions ja sigui al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), ja sigui a la pròpia fundació.
Una part del personal sanitari el designa el SAAS d’entre els seus professionals, i una altra part important de la dotació de treballadors que tenen a veure amb l’atenció sanitària als residents de l’Albó estan contractats directament per la fundació que gestiona tota la institució
I és que segons que han explicat les fonts consultades, una part del personal sanitari el designa el SAAS d’entre els seus propis professionals, i una altra part important de la dotació de professionals que tenen a veure amb l’atenció sanitària als residents de l’Albó estan contractats directament per la fundació que gestiona tota la institució. El clam s’ha fet més gran les darreres setmanes perquè s’han agreujat els comportaments agressius d’alguns dels internats en la residència. Fins al punt que hi ha dificultats, en alguns moments, per trobar el personal necessari.
Hi ha sanitaris que puntualment han acudit a l’Albó i que veient la situació o havent estat testimonis o víctimes d’alguns comportaments indeguts o fins i tot agressions d’algun dels interns, declinen tornar a treballar a la residència quan els ho demanen o si per algun torn els hi tocaria acudir a l’establiment dependent de la fundació. De fet, segons que han indicat algunes de les fonts consultades, hi ha professionals que treballen amb por. “I això tampoc no és gens bo per assegurar un tracte i unes cures com caldria”, segons que han advertit les fonts familiars consultades.
REFLEXIÓ GLOBAL
Com s’ha dit, les mancances en alguns serveis contrasten amb “com la direcció es vanagloria del volum de personal que té o els recursos que es destinen a segons què”. En aquest sentit, altres fonts han indicat, ja més enllà de L’Albó, que amb els recursos públics, la milionada que l’Estat destina a la fundació, els resultats haurien de ser uns altres.
Més encara, s’haurien de canviar de dalt a baix els models d’atenció, “que han quedat ancorats als anys 80 i no han avançat”. “Per molt que s’hagi actualitzat el nom perquè a algú li sonava malament això d’escola especialitzada Nostra senyora de Meritxell, les maneres de fer no han canviat. Ni la gestió que es fa al centre, en general, ni l’atenció que es presta en molts casos. Cal una reflexió profunda i global”, han indicat les fonts.